15 Temmuz’da olanlar Darbe miydi?
15 Temmuz’da olanlarla ilgili değişik varsayımlar ortaya atılmaktadır.
Bu varsayımları sıralarsak:
1: Bu bir Tiyatro oyunu olup, değişik kesimleri tasfiye amacı ile Hükümet tarafından hazırlanan bir senaryo olduğunu ortaya atanlar var.
Bu ideayı ortaya atanlar tarafından bu ideayı destekleyen her hangi elle tutulur, gerçeklere dayanan bir somut deliller sunamamaktadırlar.
2: BölgeyiözellikleTürkiye sınırlarını yeniden şekillendirmek amacıileTürkiye ordusunu zayıflatmak için Amerika tarafından hazırlanan bir senaryo olduğu ideası:
Amerika tarafından hazırlanan bir senaryo olup, böylece Türk ordusu gelişen olaylar sonucu zayıflatmasını sağlamaktır. Böylece Türkiye’nin Suriye’deki olaylarda özellikle PYD ilerlemesi onunu kesilememesi ve PKK ile mücadelede etkinliğini azaltarak kürt devletinin kurulması ve Suriye, Irak ve Türkiye’ninparçalanmasınınsağlaması gibi gerekçelerle ortaya attıkları ideayı desteklemektedir.
3: Fethullah Gülen Cemaati tarafından hazırlanan bir darbe İdeası:
Bu darbenin Fethullah Gülen Cemaatinin ordudaki elemanları tarafından AKP hükümetinekarşıyapılan bir darbe olduğu ideası toplumda en çok kabul gören desteklenip ve benimsenmiştir.
Ancak burada bazı soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. Bunların başlıca önde gelenleri:
A: Saat 16.00 MİT tarafından Genelkurmay başkanlığına darbe olacak haber verilmiştir. Bu bilgiye rağmen nasıl olur Hava kuvvetleri komutanı başka kaç komutanla düğüne gitmişlerdir?
B: Darbeciler 8 uçak ve kaç helikopter ile hükümeti düşüre bilmeyi mi sandılar?
C: Nasıl olurda telekomünikasyon, internet, televizyon yayınları kesilmiyor.
Bu sorular gibi birçok soru ortaya çıkmaktadır.
Ancak ortaya çıkan en önemli soru bu ki: bu kader zekice, gizlice planlı olarak orduda, hükümette ve hatta Cumhurbaşkanın yanına başyaver olarak yerleşmesini sağlayan bir yapı nasıl böyle baştan yenilmeye mahkûm olan basit plansız bir darbeye girişir?
Burada akla gelen cevap bu ki: A: bu darbe değildi da, Türkiye’yi iç savaşa sokma provası mıydı?
B: 15 Temmuz’da olan esas darbe değildi belki darbe girişi provası olup esas darbe ilerde mi olacak?
Bu 2 ihtimali gözden kaçırmadan hareket etmek çok önemlidir.
Bundan sonra nasıl bir yol izlenmeli? 
1: provokatif hareketlere ile ülkeyi kaos ve iç savaşa sokulmasına karşı dikkatli olunmalı: her akşam halkı sokaklarda toplamak ve halkın desteğini sağlamak çok iyi ancak çok dikkat edilmesi gereken nokta, provokatif hareketlere karşı oldukça dikkatli olunmalı. Ayrıca oldukça yüksek sayıda (sadece Milli Eğitimde 25 bin kişi) devlet görevlerinin, görevden uzaklaştırılmıştır. Bu kişilerin sokakta halk arasında olduklarını unutmayalım.   Ülkeyi kaos ve sokaklarda iç savaş görüntüleri sağlayarak esas olacak darbenin başarısını sağlamak.
2: Orduda, emniyet görevlilerindeki en ufak hareketleri iyice dikkatlice takip edilmeli.
3: Tasfiye edilen kişileri çok iyi ve dikkatlice seçilmeli, yoksa darbeciler adına darbe karşıtlarını tasfiyesini sağlayarak esas darbenin önündeki engellerinin tasfiye edilmesini sağlarlar.
Sonuç: herkes çok dikkatli olmalı, provokatifhareketlerekarşıönlemalınmalı, yanlış tasfiyeler yapılmamalı, bu arada orduyu çok yıpratmamalı.
                                    Ali Haydar
20.07.2016