24 haziran seçiminde AKP ve MHP'nin adayı ve stratejisi belli ancak bu ittifaka karşı olan muhalefetin yapı ve taban farklılıkları ve hazırlıksız yakalanmaları neden ile ortak strateji, aday veya daha doğrusu ortak bir hareket yolu çizememişlerdir.

Muhalefetin aday konusunda karşılarında 2 yol :

1: Çatı Adayı: bunun için muhalefet tarafından ortak bir çalışma veya girişim olmadı ancak Saadet partisi tarafından ortaya atılan isim olarak Abdullah Gül üzerinde görüşmeler yapıldı. Abdullah Gül Saadet Partisi yönetimi ve tabanı tarafından benimsenen bir kişi ancak CHP yönetimi her ne kader de Abdullah Gül'ü benimsese de tabanı tarafından pek rağbet görmeyen bir isim dır bu nedenle seçim çalışmalarında bu isim için CHP tabanı tarafından destekleyici çalışmalar zor olacaktı. Abdullah Gül eğer çatı adayı olsaydı AKP içinde her ne kaderde az olsa da yinede çatlaklara neden olacaktı ayrıca sağ görüşlü karasızlarında desteğini alabilirdi. İyi Parti tarafından Mera Akşener'in kesin ve ısrarcı bir şekilde kendisin aday olduğunu ifade etmesi bu çatı adayı yolu tamamen tıkadı ve bu yol başarısız oldu.

Abdullah Gül, Sayın Tayyip Erdoğan karşısına çıkılacak uygun bir isim değildi. bu iş için risk alacak, karşı diyalog oluşturan, polemiğe girebilecek.... kişi Abdullah Gül uygun kişi değildi. ayrıca Abdullah Gül'ün yaklaşımı da yanlış di. Eğer Abdullah Gül kendisi ortaya çıkıp muhalif partileri ile görüşseydi ve partiler arasında yaklaştırıcı bir harekete girseydi, partilerin montecileri ve tabanına ben olmam önemli değil hep beraber ülke için bir araya gelelim, Türkiye bölgesel olarak çok zor bir dönemde, ekonomik olarak dar boğaza gidiyor.... gibi mesajlar verseydi başarı olabilirdi. ancak Abdullah Gül bu yolu çizmedi ve oturup ve partilere ''siz kendi aranızda anlaşınız sonra benim yanıma geliniz o zaman bende bakim ne olacak'' yoluna girdi ve bu yolda başarısız olması kesindi, bu şekilde de muhalefet yola çıksaydı sonra başarısız olurdu.

Abdullah Gül eski siyasetçi ve çok deneyimli bir kişi olduğu halde basın toplantısında verilen mesajlarla en büyük yanlışını yaptı. hem kendi siyasi hayatini toplum gözünde bitirdi hem bu seçimde AKP ve MHP'YI 1 puan öne geçirdi.

2: İkinci tura kalan kişinin tüm muhalefet tarafından desteklenmesi: uygun çatı dayı olmadığından bu yol daha uygun daha mantıklı ve başarılı bir yol olarak gözükmekte. 24 Haziran'a kader çok uzun sure kalmamış gibi gözükse de o tarihe kader daha çok gelişmeler olup bir çok şey değişebilir. yarın veya hatta 1 saat sonra ne olur kimse tahmin edemez veya kestiremez.

Burada çok ilginç daha bir çok şey belli değilken bazı medya ve kişiler tarafından şimdiden sanki seçim ikinci tura kalıp ve bu ikinci turda Sayın Tayyip Erdoğan ve Meral Akşener yarışacak gibi bir izlenim verilmeye çalışılıyor.

Bundan daha ilginç millet vekili seçimleri hakkında kimse konuşmuyor sanki sadece Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacaktır. unutmayalım millet vekilleri seçimi de çok önemli ve onu da göz ardı edilmemeli.

Ali Haydar