İstanbul'da yürütülen operasyon kapsamındaki bazı belge ve deliller kamuoyuna sosyal medya üzerinden servis edilirken AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Armağan Uslu ve arkadaşları tarafından internete çeki düzen verecek bir yasa teklifi geldi. TBMM Başkanlığına sunulan teklif şu değişiklikleri içeriyor: 
TANIMLARA EKLEME: Yasanın tanımlar bölümüne "içeriğin yayından çıkarılması" ibaresi eklenerek uygulamadaki bir kısım kararlar yönüyle içeriğin "bütün dünyadan ulaşılamaz kılınması" şeklinde anlaşılmasının önüne geçiliyor. 
İÇERİĞİ ÇIKARMA ZORUNLULUĞU GELİYOR: Yer sağlayıcılar, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği kaldırmak zorunda olacak. 
İKİYILLIK SAKLAMA ZORUNLULUĞU: Yer sağlayıcı, hizmet sağladığı trafik bilgilerini en az bir yıl en fazla iki yıl saklamakla yükümlü olacak. Karara uymayanlara 2 ila 50 bin lira arasında idari para cezası verilebilecek. 
ERİŞİMİ BİRLİK ENGELLEYECEK: Erişimin engellenmesi kararlarının uygulanmasını sağlamak üzere Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak ve birliğe üye olmayanlar faaliyette bulunamayacak. 
İNTERNET KAFELERE FİLTRE: İnternet kafeler ya da ticari olarak bu işi yapmasa da internet toplu kullanım sağlayıcılar konusu suç oluşturan içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanımına ilişkin tutulması konusundaki tedbirleri alacaklar. Yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere 3 ila 15 bin lira arasında para cezası verilecek. 
NEFRET VE AYRIMCILIK SUÇLARINA ENGELLEME: Nefret ve ayrımcılık unsuru yer alan yayınlar hakkında erişimin engellenmesi kararı verilebilecek. 
HAPİS CEZASI KALKIYOR: Erişimin engellenmesi kararının gereğini yerine getirmeyenler için hapis cezası müeyyidesi yer sağlayıcılar için kaldırılıyor, erişim sağlayıcılar için de adli para cezası getiriliyor. Bu düzenleme Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin Türkiye'de ofis açmalarını sağlamak için yapılıyor. 
24 SAATTE KARAR: Hakim, doğrudan erişimin engellenmesine, uyarı yöntemi ile içeriğin yayından çıkarılmasına karar verebilecek. 

BAŞKASININ FACEBOOK HESABINA GİRENE HAPİS
Yargıtay 8. Ceza Dairesi, başkasına ait facebook hesabına girerek, şifreyi değiştirip yazışma yapan sanığa yerel mahkemece verilen beraat kararını bozdu. Konya Seydişehir'de 2010'da polise müracaat eden bir kişi, aile şirketine ait telefona bağlı internet hesabından girilerek, şifrenin değiştirildiği ve kendi adına yazışma yapıldığını söyledi. Seydişehir Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Bilişim sisteminin işleyişini engelleme, bozma' iddiasıyla açılan davada sanık beraat etti. Mağdur vatandaş kararı temyiz etti. davaya bakan Yargıtay, beraat kararını bozdu. Daire, sanığın TCK'nın 'bilişim sistemindeki verileri bozan, var olan verileri başka bir yere gönderen kişinin 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanmasını öngören 244/2. maddesi uyarınca cezalandırılması gerektiğine hükmetti. Buna göre, sanık 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanması istemiyle yeniden yargılanacak.

Sabah