67'nci Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanan Nuri Bilge Ceylan filmi 'Kış Uykusu', bu hafta vizyona giriyor. 39 şehirde, toplam 123 sinemada ve 150 salonda izleyiciyle buluşacak olan film, İMDB'deki 9.7'lik puanıyla 'en iyi yapımlar' arasında yerini aldı bile. Haftalardır merakla beklenen filmi izlemeden önce ilginizi çekebilecek 10 önemli noktayı derledik.

'Kış Uykusu', Altın Palmiye ile beraber, aynı festivalde FIPRESCI ödülüne de layık görüldü. Yapımcılığını Zeyno Film; başrollerini Haluk Bilginer, Melisa Sözen ve Demet Akbağ üstlendi.

 İlk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs'ta yapıldı. Yönetmenliğini Yılmaz Güney'in üstlendiği 'Yol'un ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmi oldu.
Eski bir tiyatro oyuncusu olan Aydın’ın (Haluk Bilginer), Anadolu bozkırlarının ortasındaki ıssız bir mekanda, kendisiyle, hayalleriyle, sevdikleri ve taşrayla kurduğu ilişkileri konu alıyor.

 Başroldeki Haluk Bilginer, katıldığı bir televizyon programında film teklifini üç kere reddettiğini söyledi: "Nuri Bilge hayranıydım. Bütün filmlerini izlemiştim. Ama neredeyse bu filmde olamıyordum. 3 kere reddettim; çünkü tiyatro sezonunun tam ortasıydı. Filmin çekim programı yapılmıştı ama ben 'Gidemem, İstanbul dışına bu dönemde çıkamam' dedim. Sonra sağolsunlar, benim programıma uydurdular çekimleri" dedi.
Filmin afiş fotoğrafı, ressam Glazunov'un Dostoyevski'nin 'Netochka Nezvanova' romanı için çizdiği resim örnek alınarak hazırlandı.
Eleştirmenlere göre 22 Şubat 2015'te düzenlenecek 87'nci Oscar Ödül Töreni'nde ülkemizi temsil edecek film büyük ihtimalle 'Kış Uykusu' olacak. Yapımın ABD'de yapılacak tanıtımı için etkili bir PR kampanyası yapılması bekleniyor.
Film dış basında da büyük ilgiyle karşılandı.

Derek Malcolm (Evening Standart, İngiltere ): “Bence seyirciye en yakın filmi! Eski oyuncu, yeni otel işletmecisinin (Bilginer) etrafındaki bol karakterli ve konuşmalı üslubu ve sinemada hayli uzun gelebilecek süresine rağmen Ceylan ustalığını konuşturmuş. Çekov misali sıradan günlük meseleleri üzerinden insanın ikircikli özünü ortaya çıkarıyor.”

Justin Cheng (Variety, ABD ): "İnsan zaafları üzerine çok katmanlı bir inceleme, görkemli bir film!"

Deborah Young (Hollywood Reporter, ABD): "İnanılmaz bir yapıt! Çehov uzun bir film çekseydi böyle bir şey olurdu!"

Michel Ciment (Positif, Fransa): "Başyapıt! Bergman’dan beri böylesini görmemiştik!"

 

 Filme Kültür Bakanlığı'nın 750 bin liralık desteğinin haricinde, Eurimages'dan da 450 bin avroluk katkı sağladı. Çekimler kış mevsiminde 2 ay boyunca Kapadokya'da, sonrasında 1 ay İstanbul'daki stüdyoda gerçekleştirildi.
 Toplam 200 saatlik çekim yapıldı. Kış Uykusu montaj sırasında 3 saat 16 dakikaya indirildiyse de, tarihte Altın Palmiye kazanan en uzun film olma ünvanına da sahip.

 Fragmanda besteci Franz Schubert'in ölmeden önce bestelediği, hatta 'ölüm sonatı' olarak bilinen 20 nolu sonatı kullanıldı. Senaryoda ise Dostoyevski, Shakespeare ve Çehov yapıtlarına atıflar bulunuyor.

Haber: Hürriyet Gazetesi
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/26585949.asp