Yeni  maddeye göre, internet  ortamında  yapılan yayın içeriği nedeniyle  özel   hayatının  gizliliğinin ihlal edildiğini  iddia  eden kişiler, Telekomünikasyon İletişim  Başkanlığına  doğrudan   başvurarak  içeriğe erişimin   engellenmesi  tedbirinin uygulanmasını isteyebilecek.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onaylaması halinde yürürlüğe girecek  internet  düzenlemesi şu  şekilde olacak;

*Anahtar kelimelerle "uygunsuz içerik" belirlenip sayfa kaldırılabilecek.

* Erişim   engelleme , URL adresi tabanlı yapılabilecek.

* Yer  sağlayıcı  yurt dışındaysa  bile  erişim   engellenebilecek . DNS değiştirerek bir  siteye girilemeyecek.

*Hâkimler, 24  saat  içinde sansür kararı verebilecek. "Zararlı" içerik çıkarılmazsa, 500-1.000 TL  arasında günlük  para  cezası kesilecek.

*TİB başkanına  internet   sitesi   erişim   engelleme   yetkisi   verilecek

*Birliğe  gönderilecek  olan " erişimin   engellenmesi  kararı" 4  saat  içinde uygulanmak zorunda olacak.

* İnternetteki  içerikler genel anlamda değil. sayfa bazında da  engellenebilecek . Yani bir  siteyi komple kapatma  yerine  şikayete konu olan sayfası kapatılabilecek.

TİB BAŞKANINDAN ELEŞTİRİLERE YANIT

Telekomünikasyon  İletişim Başkanlığı'nın (TİB) bağlı olduğu  Bilgi Teknolojileri  ve  İletişim  Kurumu'nun başkanı Tayfun Acarer, yasanın bu haliyle  hayata  geçmesi halinde örnek olaylarla  uygulama   detaylarını  açıkladı.

Yasanın bu haliyle  hayata  geçmesi halinde örnek olaylarla  uygulama   detaylarını  açıklayan Acarer, kamuoyundaki bazı eleştirilere de  yanıt  verdi.

-Düzenlemede, "kişilik haklarının ihlali" ve " özel   hayatın  gizliliği" olarak 2 kritik ifade var. 

-Amaç, kişilerin mağduriyetinin  önlenmesi . Bu kişilerin illa  internet  kullanıcısı olması da gerekmez. Sokaktaki herhangi bir kişi de olabilir. Kişilik haklarını ihlali, hakaret, suçlama, itham olarak düşünebilirsiniz. 

-Böyle bir sorunu olan vatandaş, bu içeriği çıkartamıyor. Mevcut durumda önce "yer sağlayıcıya" gideceksiniz. Ama bunların yüzde 95'ten fazlası yurtdışında. 

-Facebook, Twitter, Youtube... 2 gün bekliyorsunuz çoğunlukla cevap alamıyorsunuz. Çünkü bu tür büyük uluslararası yer sağlayıcılar, evrensel suçlara bakıyorlar... 

-Bizim vatandaş, yanıt alamayınca mahkemeye gitmek zorunda. Diyelim mahkeme sana yapılan bu suçlama yersiz, haksız dedi. "Haklısın" kağıdını da verdi. 

-Mahkeme kararını elinize alıp TİB'e, BTK'ya, Bakanlığa başvuruyorsunuz. ‘Elimde mahkeme kararı var, niye uygulamıyorsun?' diyeceksiniz tabii olarak. Peki neyi uygulayacağım ben? İçeriğin çıkartılmasını... E nasıl çıkartacağım? Yer sağlayıcı yurt dışında. Mahkemenin sözü geçmiyor ki ona, benim sözüm geçsin. Söylense de sonuç alınamıyor.