Yerel Seçimler yaklaştıkça Belediye Başkanlığı aday adaylığı için isimler yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Peki! Belediye Başkan Aday adayları, bulundukları yerde Nevşehir, ilçe yada beldelerinde halkının nasıl bir Belediye Başkanı arzuladığını biliyorlar mı?... 

"Müzmin aday görmek istemiyoruz!"

Nevşehirli vatandaşlardan yaklaşan yerel seçimler öncesinde mesaj var: "Hem genel hem de yerel seçimlerde dönem aksatmadan bazen aday bazen aday adayı olup halkın karşısına geçenlere vatandaşlar, Hangi Partiden Olursa Olsun Aynı Yüzleri Görmekten Bıktık" artık Tamam diyor.

Nevşehirli vatandaşlarımız, "muhtemelen Kasım ayında yapılması beklenen Yerel Seçimlerde artık yeni yüzler görmek istiyor. Vatandaşlarımız, daha önce defalarca aday olan hiç bir ismi aday adayı olarak görmek istemiyoruz." diyor.

İşte Nevşehirli seçmenlerin ortak düşüncesi; Yıllardır partilerde köşe başlarını tutmuş kişiler artık çekilip, gençlerin önünü açmalıdırlar. Eğer dillerinden düşürmedikleri gibi, politikaya gönülden bağlı iseler, dava adamı iseler, samimi iseler, bilgi ve deneyimlerini yeni gelenlerle paylaşarak da amaçlarına hizmet edebilirler. Mesela AK Partinin 3 dönem ile sınırlamasını olumlu buluyoruz. Bizce AK Parti ile birlikte diğer partiler de; özellikle MHP ve CHP’de bunu yapmalı.

Olmayacak Duaya 'Amin' Demeyin...

Yaklaşan yerel seçimler öncesinde daha önceki dönemlerde olduğu gibi laf olsun dercesine, yeni dönemde artık hesapsız kitapsız plansız proğramsız aday adayları istemiyoruz. Talip olduğu bu göreve kendisinin ne derece uygun olduğunu önce kendisi boy ayanasına bakarak sonrada çevresi ile istişare ederek güvendiği insanların düşüncelerini dinleyerek karar vermeli. Boş insanların dolduruşu ile hareket etmemeli. İlk olarak mevcut Başkan ile kendisini objektif olarak kıysalamalı.  Kendisini daha dolu donanaımlı görüyorsa çıkmalı piyasaya.

Yine elini vicdanına koyarak siyaset yada şahsi hesapları için değil memleketin geleceğini düşünerek, eğer mevcut Belediye Başkanını başarılı buluyorsa boş hayaller peşinde koşmamalı...

Nevşehir siyasetinin artık taze kana, donanımlı tecrübeli kişilerin hünerli ellerine yada gençlerin adrenalin dolu katkılarına ihtiyacı var. Bu seçimlerde işin ehillerine daha çok fırsat verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Vatandaşlarımız 30'dan küçük 55 den büyük aday istemiyor.
En az 40 yaşını doldurmuş 60 yaşındanda küçük olmalı ki geleceği ile ilgili bir endişe taşımamalı... Tabiki,  60 yaşını dolduranlar evlerine kapansın demiyoruz ama artık lütfen gençlerin önünü açsınlar ve onlara danışmanlık yapmakla yetinsinler. Gençlere “hocalık” yapmak kadar kutsal bir görev var mıdır? Bu ülkeye hizmet etmek için ille de defalarca milletvekili koltuğuna mı yapışmaları gerekiyor?

Tabi bunun yanında tam donanımlı ve tecrübe sahibi biri olmalı. Zira, TECRÜBE parayla pulla satın alınmaz, zamanla yaşanarak öğrenilir ve kazanılır... 

Unutulmasınki, Belediye başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş en başta gelen kişidir. Başkanın bu özelliğini yetkilerine ve işlevlerine baktığımız zaman önemli bir görevde olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özelliklerin olması gereklidir. Eğer bu niteliklere başkan uyuyorsa bir lider olabilecek ve faaliyetlerine hızla devam edebilecektir. Yoksa iş yükünün ve baskıların altında ezilecek belediyeyi işlevsiz bir konuma itecektir.

Öncelikle başkan liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, eğitimli, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır. Verdiği görevlerin peşine düşebilmelidir. İyi bir hatip olmalı sözleri ile etrafındakileri tesiri altına alabilmelidir. Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir. Üretici bir zekaya sahip olmalıdır. Mevcudu korumak yerine daha ileriye taşımayı amaç edinmelidir. Projeleri, Hayalleri olmalıdır.

Yaptım oldu mantıksızlığı ile değil İstişare ile ortak akıl ile çalışmalı...

Başkan sözüne sadık olmalıdır. Belediyenin menfaatleri doğrultusunda diğer kurumlarla ilişkileri en yüksek konuma taşımalı, belediyenin hak ve menfaatlerini korumada azami özeni göstermelidir. Sadece kendini seçenleri değil bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir. Seçildikten sonra partiyle olan ilişkilerini asgariye indirmeli sadece o partiyi değil bütün halkı temsil ettiğinin farkında olmalıdır. Hangi kesimden olursa olsun kişiler arasında ayrımcılık yapmamalıdır. İyi bir amir olmalıdır. Hizmetlerinde bunu göstermelidir. Verimli çalışmayı kurumunda sağlamalıdır. Bunu yaparken de asla disiplinden ödün vermemelidir. Bir işlemi veya faaliyeti yaparken onu bilmese de ana fikrini öğrenmeye çalışmalıdır. Biliyorsa kendi yapıp göstermelidir. İyi çalışmayı ödüllendirmeli kötü çalışmayı ise iyiye yönlendirmeye çalışmalıdır. Personeli arasında görüş ayrımına dayalı bir sınıflandırmaya girmemelidir. Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır. Bunlarla ilişkiye girmemelidir. Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır.

Planlı çalışmalı, mutlaka projeleri olmalı...

Aday olacağı yerin sorunlarını iyi bilmeli, çözüm için projeleri olmalı. Yaptığı hizmetlerin kalıcı olması adına kafa yormalı... Devletin parasını kendi parasından iyi kullanmalı ve muhafazasına çalışmalıdır. Kısa ve uzun vadeli projeleri olmalıdır. Projelerini gerçekleştirmek için, planlı olmalı ve planlı hareket etmelidir. Göreve başlar başlamaz halkın ve kurumların gözündeki öncelikli sorunları tespit etmeli ve bunları öncelik sırasına göre çözmeye çalışmalıdır. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır. Toplumla ilişkilerine özen göstermeli ve bunu topluma hissettirmelidir. İşinin önemini iyi anlamalıdır. Vebal sahibi olduğunu asla unutmamalıdır. Çok çalışmalıdır. İmkânsızlık bahanesine sığınmamalıdır. Zor olan yapılır imkânsız ise zaman alır demelidir. Mazeret makamı değil hizmet makamı olduğunu bilmelidir. Etrafındaki kişileri de bu yönde yönlendirmelidir.

NEVŞEHİR'İ İYİ TANIYACAK!

Nevşehirli vatandaşların bu dönem için adaylarda aradığı bir diğer özellik ise: Nevşehir'e başkan olacak kişi" Nevşehir'i iyi tanımalı Nevşehir'den uzak kalmış, bağları kopmuş sorunlarını bilmeyen biri olmamalı....

Müsrif olmamalı!!!

Devletin malına sahip çıkmalı ve israfı önlemelidir. Tüyü bitmemiş yetimin bu malda hakkı olduğunu biran bile aklından çıkarmamalıdır. Merhametli olmalıdır. Düşkünlere şefkat eliyle muamele etmelidir. Haksızlığın karşısında ise yapanı kim olursa olsun durabilmelidir. Halkın başkanı olmalıdır. Bu makamda geçici olduğunu bilmelidir. Kesesini doldurmaya çalışmamalıdır. Zengin olmak için bu makama oturmamalıdır. Gecesinin gündüzünün olmayacağını bilmelidir. Belediyenin imkanlarını kendisine ve ailesine veya çevresine yontmaya çalışmamalıdır.

Kararlarında isabetli ve devamlı olmalıdır. Her rüzgara gönül vermemelidir. Bir çınar gibi yere sağlam basmalıdır. Nerden geldiğini ve nereye gittiğini iyi analiz etmeli eleştirileri dinlemeli ve bunlardan istifade etmelidir. Hizmetlerinde şeffaflığa önem vermelidir. Şaibelerden bu yolla uzak kalmalıdır.

Nevşehir Merkezi, İlçe ve beldelerinde; Halka hizmet, Hakka hizmet bilincinde başarılı olan, kalıcı güzel eserler bırakan bir belediye başkanımız olması dileğiyle kardeşçe mutlu bir hayat diliyorum.