TOBB’un öncülüğünde, Gümrük Ticaret İşletmeleri (GTİ) AŞ tarafından modernize edilen Esendere Gümrük Kapısı Başbakan Binali Yıldırım, TOBB Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu ve NTSO, GTİ AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız’ın katıldığı törenle açıldı.
Açılış töreninde Başbakanımız Binali Yıldırım’ın yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, NTSO ve GTİ AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı M. Arif Parmaksız, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, TESK Başkanı Bendevi Palandöken ve Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın da yer aldı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuşmasında, başta Hakkari olmak üzere, bu bölgeyi küresel ticarete açacak, refah ve zenginliğe ulaşmasını sağlayacak, çok önemli bir adım attıklarına vurgu yaparken, özellikle bu kritik dönemde, böyle bir yatırımın hayata geçmiş olmasının büyük anlam içerdiğini söyledi. Ayrıca bu kapının Anadolu’nun İran’a ve Orta Asya’ya açılan kapısı olduğunu belirterek, “Hakkâri zenginleşecek, Türkiye zenginleşecek. İran da zenginleşecek. Yani hep birlikte kazanacağız. Biz TOBB olarak hep bu vizyonla hareket ettik” diye konuştu.​
 
Başbakan Binali Yıldırım ise törende yaptığı konuşmada TOBB’a katkıları için teşekkür etti. Bu bölgelerde yakın geçmişte büyük acılar yaşandığını belirten Başbakan Yıldırım, “Hendekler kazıldı. İnsanlar evlerinden barklarından oldu. Masum insanlar katledildi. Şehitlerimiz, gazilerimiz oldu. Şimdi her yerde çok şükür ay yıldızlı bayrağımız dalgalanıyor. Amacımız, bundan böyle devletimizle vatandaşımız arasına alçakların hainlerin girmemesi. FETÖ ve PKK esasında bir gövdenin iki kolu gibi. Bunlar aynı kaynaktan besleniyor, aynı yerden akıl alıyor” dedi.
Gümrük kapılarının bir ülkenin aynası olduğunu ifade eden Başbakan Yıldırım şunları söyledi: “Gümrük kapıları, ülkenin kalkınması nerede olduğu hakkında fikir verir. Aldığımız kararla gümrük kapılarını yap-işlet-devret modeliyle yapılması için bir adım attık. TOBB’un altındaki bir işletme olan GTİ marifetiyle bunu başardık. Aslında TOBB bir kamu hizmeti yapıyor. Karlıdır karsızdır meselesini bir kenara bırakmış, sorumluluk alarak bu işleri yapıyor. Biz birlikte çalışıyoruz. Hedefimiz amacımız Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesine çıkarmak. Atatürk’ün vasiyeti bu. 14 yıldır ülkenin her yanına hizmet yapıyoruz. Hiçbir yeri birbirinden ayırmadık. Türkiye Cumhuriyeti her köşesinde duruma hakimdir ve her türlü güvenlik sağlanmıştır. İş adamlarımız onun için 23 ili kapsayan cazibe merkezlerine eğilsinler.  80 milyonun üzerinde 3 binden fazla müracaat ve 400 binin üzerinde istihdam taahhüdü var. Bu Türkiye’nin doğusu ve batısının aynı zamanda kalkınması demektir. İş demektir, aş demektir. TESK ve TOBB üyeleri bu konuda gereken sorumluluğu alacaktır. Bu anlamda ciddi teşvikler var. Babayiğitler lazım. Onlar da burada.”
 
 “Çözüm mözüm yok. Asla bir daha o günlere dönülmeyecek. Çözüm bu alçak örgütlerin defolup gitmesidir. Milletin geleceğini karartmaya asla bunların gücü yetmeyecek” diyen Yıldırım içerdeki sorunların kaynağının biraz da dışarda olduğunu vurguladı.
 
Açılış hakkında değerlendirme yapan M. Arif Parmaksız, “TOBB iştiraki ve Oda Borsalarımızın ortaklığında kurulan GTİ AŞ. şimdiye kadar birçok kapının modernizasyonunu tamamlayarak ülke ihracatına, ülke imajına katkı sağlamaya çalışıyor. Esendere’de bu kapsamda önem verdiğimiz kapılardan biriydi. Çok şükür tamamladık ve hizmete açtık. Esendere’nin eski halinden eser kalmayacak şekilde modern yapısına kavuşturduk. Hem Hakkari’ye hem ülkemize hayırlı uğurlu olsun” diyerek GTİ AŞ.’nin çalışmalarının hız kesmeden devam edeceğini ve gümrüklerimizin en modern yapıya kavuşacağını belirtti.