Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın torunu olduğu iddia eden 11 kişi dava açtı.

Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa’nın torunu olduklarını iddia eden 11 kişi daha, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açtı. Hürriyet Gazetesinden Özge Eğrikar'ın haberinde davacılar, sadrazam soyundan geldiklerini ispatlar ise vakıf gelirlerinden belirli oranda hak sahibi olacağı belirtiliyor.

Osmanlı sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın 9’uncu ve 10’uncu kuşak torunları olduğunu iddia eden 15 kişinin ardından 11 kişi daha Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne dava açtı.

Özge Eğrikar'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın 9’uncu ve 10’uncu kuşak torunu olduklarının tespitini isteyen Şerife Ülkü Uyar, Ali Şenkanat, Nezahat Kayra Şenkanat, Burhan Karagöz, Pınar Karagöz, Defne Şenkul, Deniz Şenkul, İlgi Ünal, İlke Dünder, Özge Akkoyunlu ve Süleyman Karagöz, Osmanlı Türk Devleti veziriazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın oğlu Genç Mehmet Paşa’nın torunu olan Hüseyin Hilmi’nin kızı Münüre’den olma torunları olduklarını öne sürdü.


Müvekkillerinin Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın soyundan geldiklerini dava dilekçesinde anlatan Avukat Didem Kazel, “Müvekkillerin vakfedenin (Nevşehirli Damat İbrahim Paşa) soyundan geldiği ortadadır. 19 Ocak 2013 tarihli kanun değişikliği ile nüfus kayıtlarının kan bağını ispatlamak için yeterli görüldüğü sistem yerine kişilere vakıf evladı olduklarının tespiti için dava açma zorunluluğu getirilmiştir.

Anne ve babasının vakıf evladı olduğu tespit edilmiş kişilerin bu kanun değişikliği öncesi nüfus kayıtlarının ibrazı ile vakıf evladı oldukları tespit edilebilmesi mümkün iken, kanun değişikliğiyle birlikte her bir vakıf evladının mahkeme kararıyla tespit edilmesi yönünde düzenlemeye gidilmiştir. Tüm bu nedenlerle davamızın kabulüne karar verilmesini istiyoruz” dedi.

11 davacı, sadrazam soyundan geldikleri mahkeme huzuruyla ispatlar ise vakıf gelirlerinden belirli oranda hak sahibi olacak.

Kaynak: Hürriyet / Özge Eğrikar Kaleme Aldı

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/pasa-torunuyuz-davasi-actilar-40947635

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa - Biyografya

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa; (Ürgüp/ Nevşehir 1660 – İstanbul 1730) Osmanlı Sadrazamlarındadır. Genç yaşta İstanbul’a gelerek eski sarayda helvacı, baltacı, evkaf katibi oldu. 1703’te II. Mustafa Edirne’ye gidince Şehzade Ahmet’in hizmetine girdi. III. Ahmet tarafından Haremeyn Muhasebeciliğine getirildi. Mora’nın arazi tahriri işlerinde görevlendirildi. Başarı gösterince Niş Defterdarı, başimrahor, bir süre sonra da vezir rütbesiyle sadaret kaymakamlığına atandı. III. Ahmet’in kızı Fatma Sultan ile evlenerek damat oldu. 1718’de Nişancı Mehmet Paşa’nın yerine sadrazam oldu. Önce Avusturya ile Pasarofça Antlaşmasının imzalanmasını sağladı, gelirleri arttırıcı düzenlemeler yaptı. Paranın değerini piyasa gerçeklerine uydurdu. Gelir gider dengesini sağladı. İstanbul için bir bayındırlı planı uygulamaya koydu. İstanbul’u kasıp kavuran yangınlara karşı tulumbacılar örgütünü kurdu. İlk devlet matbaasının İbrahim Müteferrika tarafından kurulmasını sağladı. Haliç ve Boğaziçi kıyılarını yepyeni bir tarzda parklar, bahçeler, köşkler, saraylar, yalılar ve çeşmelerle süsledi. Batıya fazla önem vermesi, devlet görevlerine yakın akrabalarını getirmesi, dedikodu ve yakınmalara neden oldu, karşıtlarının sayısını arttırdı. Bu sırada İran ile savaşa girdi (1723) ve Ruslarla İran’a karşı anlaşma yaptı. Ancak Tahmasb Kulu Nadir Han’ın işe karışmasıyla yenilmesi düşmanlarının sayısını ve etkisini arttırdı. Patrona Halil Ayaklanması sırasında III. Ahmet tarafından sarayda boğdurularak cesedi asilere teslim edildi. (30 Eylül 1730) Ölüsü türlü hakaretlerle sokaklarda sürüklendi, parçalandı. Şehzadebaşı’ndaki külliyesinin bahçesine gömüldü.

Osmanlı tarihinde yenilik ve yenilikçilik Onunla başladı denilebilir. Avrupa barok sanatının Osmanlı ülkesine girmesi, geleneksel sanatların (çinicilik gibi) canlandırılması, Batı dilleriyle Arapça ve Farsçadan eserler çevrilmesi, bilim kurullarının oluşturulması, korunan şairlerin, sanatçıların arasından Nedim, Vehbi, Ebubekir Ağa, Mustafa Çavuş, Levni, Hafız Osman gibi ustaların yetişmesi, Onun öncülük ettiği girişimlerdi. Çoğu İstanbul, Nevşehir ve Ürgüp olmak üzere bir çok eser yaptırdı. Doğum yeri olan Muşkara’yı bayındırlaştırarak burayı Nevşehir adıyla bir kaza durumuna getirdi.