NEVŞEHİR(MHA) Nevşehir Süt Birliği Başkanı Mehmet Turhan, bu aybaşından itibaren ilimizde faaliyet gösteren, süt işleyen iki büyük firmanın, piyasadan süt toplama savaşı ve yetkisi olmadığı halde süt toplama işine soyunan ihtisas birliklerinin de duruma müdahil olması nedeniyle süt piyasasının karıştığını dile getirdi.

Bu tür davranışların uzun vadede üreticinin zararına sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Nevşehir Süt Birliği Başkanı Mehmet Turhan, Nevşehir Süt Üreticiler Birliği olarak bütün firmaların süt almasından yana olduklarını ifade etti.

Turhan, “2014 Yılı Ocak ayında, Nevşehir’de süt işleyen iki büyük firmanın, piyasadan süt toplama savaşı ve yetkisi olmadığı halde süt toplama işine soyunan ihtisas birliklerinin de duruma müdahil olması, süt piyasasının karışmasına neden olmuştur. Süt piyasasında iki yıldır devam eden istikrarın bu sebeple bozulduğu açıkça görülmüştür. Oysa Süt Üreticileri Merkez Birliğimiz ’inde üye olduğu Ulusal Süt Konseyi sayesinde iyi bir istikrar yakalanmıştı. Eğer bu süt işleyen büyük firmaların amacı, bağcıyı dövmek değil üzüm yemek ise, Ulusal Süt Konseyinin aldığı kararlara uymak kaçınılmaz bir davranış olmalıdır. Birbirine güven esasıyla yazılı olmayan kurallar ile yürüyen bu işleyişin sabit kurallar ile belirlenerek konseyin kararlarına uymayanlar hakkında ciddi yaptırımların olması gerekmektedir. Bizler sivil toplum örgütü olarak üreticilerimizin kazanmasını isteriz, lakin burada kaş yapalım derken göz çıkarmamalıyız. Bizler memleketimizdeki fabrikaların bacaları hep tütsün, hiç kimse işyerini kapatmasın isteriz. Bizler, süt işleyen yerel firmalarımıza hep destek olduk ve de olmaya devam edeceğiz, büyüğün küçüğü ezdiği bir sistem, hiçbir zaman kabul edilemez bir davranıştır. ”Herkes kısmetini yer “ atasözünü hatırlatarak bir çağrıda bulunmak istiyorum. Nevşehir’de süt satın alan büyük firmalar, lütfen bizim sütlerimizle oynamayın! Bu tarz davranışlar kısa vadede üretici gelir getirici faaliyetler olsa da uzun vadede zarar verecektir. Hem üretici hem de yerel mandıralarımız bundan zarar görmemelidir. Bizler, Nevşehir Süt Üreticiler Birliği olarak bütün firmaların süt almasından yanayız. Lakin bu konuda üreticimize zarar verilmesini istemiyoruz. Kısacası alanın razı, satanın razı olduğu büyüğün küçüğü ezmediği, üreticinin mutlaka kazanmış olması dileğiyle herkese bol kazançlar diliyorum” diye konuştu.