Nevşehir Ticaret İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada banka faizleri konusunda önemli uyarılarda bulunuldu.
Açıklamada; “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4.maddesine aykırı davranarak mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetlerine ilişkin faiz oranı, ücret ve komisyonların birlikte belirlenmesi için kartel oluşturan 12 banka kredilere yüksek faiz, mevduatlara düşük faiz uyguladılar. Rekabet Kurulu aşağıda listesi verilen 12 bankanın 21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında kartel (uyumlu eylem/uzlaşma) oluşturduğunu tespit etmiştir.
1. Akbank T.A.Ş. (Akbank),
2. Denizbank A.Ş. (Denizbank),
3. Finans Bank A.Ş. (Finansbank),
4. Hsbc Bank A.Ş. (Hsbc),
5. Ing Bank A.Ş.(Ing),
6. Türk Ekonomi Bankası A.Ş. (Teb),
7. Türkiye Garanti Bankası A.Ş. (Garanti), (Garanti Ödeme Sistemleri A.Ş.(Gösaş) Ve Garanti Konut Finansmanı Danışmanlık A.Ş. (Gkfd) )
8. Türkiye Halk Bankası A.Ş. (Halkbank),
9. Türkiye İş Bankası A.Ş. (İş Bankası),
10. Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. (Vakıfbank),
11. Yapı Ve Kredi Bankası A.Ş. (Ykb)
12. T.C. Ziraat Bankası A.Ş.(Ziraat)
12 bankanın kartel oluşturduğu 21.08.2007 ve 22.09.2011 tarihleri arasında kredilere uyguladıkları yüksek faiz mevduatlara uyguladıkları düşük faiz nedeniyle mağdur edilen tüketicilerin alacak hakları doğmuştur. Danıştay 13.Dairesi tarafından Rekabet Kurulu kararının onandığı ve kesinleşmiş olduğu 16.12.2015 tarihinden itibaren alacak hakları doğan tüketiciler haklarını arayabilirler. Bazı tüketicilerin alacak hakları için tüketici mahkemelerine açmış olduğu davaların görevsizlik nedeniyle reddedilmesi üzerine, tüketiciler tarafından Yargıtay’a temyiz için başvurular yapılmış olup yasal süreç işlemektedir. Konu ile alakalı bakanlığımız tarafından diğer kurumlarla görüşmeler devam etmekte olup, tüketicilere süreç sonuçlanana kadar beklemeleri önerilmektedir” ifadelerine yer verildi.