Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yürütülen ticaretin kolaylaştırılması ulusal strateji ve eylem planı hakkında üyelerini bilgilendirdi.
Söz konusu bilgilendirmede; “TOBB’den Odamıza gelen yazıda, Bilindiği üzere 22 Şubat 2017 tarihinde Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması yürürlüğe girmiş olup hâlihazırda aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 115 ülke tarafından imzalanarak uygulanmaya başlanmıştır. Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, küresel düzeyde bu konuda yapılmış en önemli çalışmalar arasında yer almaktadır. Anlaşma, uluslararası ticarete ilişkin prosedürlerin basitleştirilmesi, bilgi teknolojilerinin uygulanması yoluyla dış ticaret ve lojistik altyapısının güçlendirilmesi, tek pencere sisteminin geliştirilmesi, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü'nün (YYS) yaygın hale getirilmesi, gümrük prosedürlerinin uluslararası standardizasyonu vb. alanlarda yapılması planlanan faaliyetleri içermektedir. Anlaşma'nın ilgili maddesi uyarınca ulusal düzeyde kurulması gereken "Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Komitesi" ülkemizde 3 Aralık 2016 tarih ve 2016/27 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile "Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu" adı altında kurulmuş olup ilk toplantısını 24 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirmiştir. Anılan toplantıda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin de üyesi olduğu Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu'nun kuruluş amaçları doğrultusunda faaliyetlerinde başarılı olabilmesi amacıyla Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlanarak çalışmalarını bu doğrultuda yürütmesi yönünde görüş beyan edilmiştir. Söz konusu Belgelerin hazırlıkları ile ilgili sürecin Kurul bünyesinde faaliyet gösterecek olan, Teknik Komite tarafından yürütülmesi de karara bağlanmıştır. Bahsi geçen Teknik Komite'nin ilk toplantısı 19 Nisan 2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın koordinasyonunda gerçekleştirilerek ilgili strateji belgesi ve eylem planı hazırlıklarına ivedilikle başlanıp söz konusu dokümanların Ticaretin Kolaylaştırılması Kurulu 2. Toplantısına kadar tamamlanması uygun görülmüştür.
Teknik Komite'de bahsi geçen strateji belgesi ve eylem planında ticaretin kolaylaştırılması alanındaki mevcut durumunun analizinin yapılması ve yapılan analiz temelinde özel sektörün önceliklerinin dikkate alınıp ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik politikaları içeren "Ticaretin Kolaylaştırılması Ulusal Stratejisi Taslağı"nın hazırlanması yönünde görüş birliğine varılmıştır. Bu belgenin tamamlanmasını müteakip Kurul üyesi kurum ve kuruluşların ticaretin kolaylaştırılması uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla yürütecekleri faaliyetleri belirli bir sıra ve takvim içinde tanımlayan "Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Eylem Planı" taslağının oluşturulması yönünde karar alınmıştır. Bu çerçevede, anılan dokümanların hazırlıkları aşamasında dış ticaret işlemlerinin (İthalat, ihracat, gümrük işlemleri, sınır geçişleri, özellikli taşımalar, taşımacılıkta kullanılan transit sistemleri (TIR, ortak transit, ulusal transit vb. rejimler)vb.) uygulamasına yönelik siz değerli üyelerimizin yaşadıkları sorunlar ve çözüm önerilerinin ekte sunulan tabloyu doldurmak suretiyle TOBB’ne iletilmek üzere en geç 18 Mayıs 2017 tarihine kadar Odamıza ([email protected] e-posta adresine) gönderilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.