Türkiye'nin bir çok yerinde olduğu gibi Ürgüp TOKİ'yi de kapsayan erken ödeme indirim kampanyası nedeniyle Ziraat Bankası Ürgüp Şubesinde yoğunluk yaşanıyor. 

TOKİ ile yaptığımız görüşmede, Her 6 ayda bir sözleşmede belirtilen endeks oranındaki artışların toplam borca yansıtıldığı ve toplamda ödenen tutarın da bu nispette değiştiği, dolayısıyla konutunun borcunu ödemeye devam ettiği halde bakiye borcu azalmadığı belirtildi.

Konut satış sonrası işlemleri Gayrimenkul Satış Sözleşmesi hükümlerine göre yürütüldüğünden, bu durum borç bakiyesi kapatılmadan önlenemiyor. 

Örneğin 2015 yılı Mart ayında sözleşme imzaladığında peşinat ve taksit ödemeleri haricinde 90 bin TL borcu kalan bir hak sahibi, aradan geçen üç yıl içerisinde TOKİ'ye aylık taksitlerini ödemeye devam etmesine rağmen borcunda herhangi bir azalma olmuyor. Nisan 2018 tarihinde de kalan borç bakiyesi 90. bin TL olarak görünüyor. Ama yapılan kampanyaya katılarak peşin ödemesi durumunda borcu 75 bin TL olarak ödeyip tapusunu alıyor. TOKİ ile herhangi bir ilişiği kalmadığından da satması, kiraya vermesi gibi durumlarda herhangi bir engel bulunmuyor. Tapu ile bir rayiçi bulunan bir konut sahibi olduğundan da gayrımenkulünü ipotek etme, kredi çekme gibi avantajları da elde ediyor.

Ziraat - Halk ve Vakıfbankın dün açıkladığı aylık 0,98 konut kredisi ile borcun banka kredisi ile kapatılarak sabit taksitli olan değişmeyen uzun vade krediyi ödemek ev taksidini ödemekten daha cazip olarak değerlendiriliyor.

18 Mayıs 2018 tarihinde sona erecek kampanyaya Ürgüp'te bu kampanya döneminde diğer dönemlere göre daha fazla başvuru yapılarak tapuların devredildiği ifade ediliyor.