7 Haziran sonrası AKP’nin planları 

      7 Haziran seçim sonrası, HDP 4. Parti olarak meclise girdi. HDP’nin meclise girmesi ile AKP’nin tüm planları alt üst oldu, AKP’nin tek başına hükümet kurması ve başkanlık sistemi planları rafa kalktı. Böylece AKP ve hükümet yeni planlar ve alayişlere başladı.

Peki, bu durumda AKP ne yapabilirdi?

1:Bu seçim sonucundan gereken dersi çıkarıp ve öz eleştiri yaparak, Daha sonra AKP’de derin bir temizlik yapmak. Halkın karşısına geçerek, mesajınızı aldık, artık yeni söylemlerle yeni ekiplerle yola devam edeceğiz demek. Böylece zaman içinde halkın desteğini tekrar kazanarak, daha güçlü bir AKP olarak yoluna devam etmek.

2: Başka bir yollar bularak veya seçenekleri zorlayarak, yeni seçimle halkı AKP’yi desteklemeye zorlamak. AKP bu yolu seçti.
AKP ve hükümette benimsenen seçenekler:

1: Seçim sonuçlarını kabullenerek, koalisyon hükümetini kurmak

     Seçim sonuçlarını kabullenerek, Koalisyon görüşmelerini ciddi olarak başlatıp, Hükümeti kurmaktır. Bu yol Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından benimsenen bir yol olduğu ifade ediliyor.
2: Erken seçim: Bu yol Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından benimsenen bir seçenek olduğu ifade ediliyor. Böylece zaman kazanmak için başvurulan bir yöntem olan, koalisyon görüşmelerine başlandı.
    Bunun sonucunda da biz koalisyon hükümetini kurmak için elimizden gelen her şeyi yaptık, ancak sonuç alamadık, böylece önümüzde erken seçimden başka bir yol kalmadı demek için bu görüşmeler yapıldı.  
    Özet olarak 7 Haziran seçim sonuçları açıklandıktan sonra, yapılan toplantı ve değerlendirmeler sonrası erken seçim kararı verildiği tahmin ediliyor.

   Toplumu Erken seçime hazırlanması için yapılan planlar:

1: Koalisyon hükümeti iyi bir seçenek olmadığını insanlara inandırılması:
   Bunun için ilk günden bazı medya kuruluşlarında, Türkiye’de kurulan koalisyon hükümetlerinden ülke ne kader zarar gördüğü sürekli gündeme getirildi.
2: Koalisyon hükümeti için gereken çabayı gösterilip ancak başarılamaması, mesajını toplumu inandırılması: bunun için ilk günden sonuç alınamaması belli olan CHP ile koalisyon görüşmelerine başlandı. Böylece hem zaman kazanıldı, hem de koalisyon için tüm çabaları gösterdik ancak olmadı mesajı verilmesi sağlandı.
3: MHP’nin yaptığı değerlendirmeler, kapattığı kapılar, gösterdiği yollar sayesinde AKP’nin girdiği bu yolda en büyük destekçisi oldu. MHP böylece bu yolda AKP ye hem cesaret verdi hem destek, yoksa AKP ülkeye erken seçime götüremezdi. Aynen meclis başkanı seçiminde gibi bir yol izlendi.
     7 Haziran sonrasında erken seçim toplumda benimsenen bir seçenek değildi. Ancak yukarıda bahse edilen girişimlerle artık benimsenen bir seçenek haline getirildi. Toplum bu erken seçimi tek yol olduğu kararına varması sağlandı.
    Bu arada erken seçimde AKP tek başına hükümet kurması ve başkanlık sistemin onaylanmasının önündeki engelleri ortadan kaldırmaya sıra geldi.
Peki, nedir bu engeller:
1: HDP: AKP önünde en büyük engel HDP’dir.  HDP’nin zayıflatılması veya ortadan kaldırılması ile HDP’nin oylarını almak gerekiyor.
    Burada nasıl olduysa,  Suruç katilimi ve onun arkasında PKK tarifinden 2 polisi evinde enseden şehit etmesi olayı sonrası bölge savaşa sürüklendi. Böylece HDP savaş ortamında AKP ve PKK arasında ezilmeye başlatıldı.
   HDP açılım ve barış surecinde güçlendi. Barış ve açılım sureci yerine savaş ve bu savaş sonucu her gün gelen şehitlere bıraktı. Bu gelişmeleri HDP’yı zor duruma sokmak için kullanıldı.
2: Fettullh Gülen cemaati: AKP ve Hükümetin en büyük, en organize düşmanı olarak gösteriliyor. Son zamanlarda zaten çok zarar görmüş cemaate karşı, daha çok baskı oluşturmaya çalışıldı. Hatta bu baskılar, ilkokul ve kreşlere baskınlar yaparak ilerletildi. İleriki günlerde büyük ihtimalle bu cemaate bağlı veya yakın olan medya, basın ve internet siteleri…. baskı artacaktır. Böylece bu süreçte oradan gelen tepkileri ortadan kaldırmak amaçlanacaktır.
Acaba bu erken seçimde de aynı sonuç çıkarsa AKP’nin geleceği ne olacak?
Acaba erken seçimde HDP üçüncü parti olarak meclise girerse, Türkiye’nin geleceği ne olacak?_
Acaba bu planlar yerinde, AKP iyi bir öz eleştiri yapıp yeni söylemlerle halkın karşısına çıksaydı, böylece daha kalıcı ve güçlü bir AKP oluşmaz mıydı?
Acaba o dört bakanı AKP kendisi yüce divana gönderip, halkın karşısına çıkıp, ey halk sizin mesajınızı aldık ve yolsuzluklarla sonuna kader mücadele edeceğiz deseydi, daha iyi olmaz mıydı?
Acaba AKP bu Acaba’ları yapıp öyle erken seçime girseydi, %50 üzerinde oy alması güçlü bir ihtimal değil miydi? Daha güçlü yoluna devam etmez miydi?
                             Ali Haydar
                               24.08.2015