Osmanlı zamanlarında Abdülhamid Han Osmanlı'nın dağılmasını geçiktirmiş vesilesiyle birlikte siyasi bir zekaya sahipti. Alman Birliği Prens Bismark;
"Dünyada yüz gram akıl varsa, bunun doksan gramı Sultan Abdülhamid Han'da, beş gramı bende, kalan beş gramı da diğer dünya siyasilerindedir." demiştir.
Bence çok anlamlı bir konuşma ve konuya değinmiştir. O zaman Almanlar'ında hakkımızda böyle konuşması çok iyi etkilemiştir bizleri.
Osmanlı döneminde Batılılar Osmanlı'yı yıkabilmek için büyük planlar, oyunlar oynamaktaydılar. Abdülhamid Han ise bu oyunlara, tuzaklara düşmemek için istikbarat gücü kurmuştur.
Osmanlı döneminde Batılılar Ermenileri, Türklere karşı kışkırtarak Doğu Anadolu da karışıklık çıkarmışlardır. İngiltere'nin Büyük Elçici küstahça Abdülhamid Han'ın huzuruna çıkarak, "daha ne kadar Ermeni öldüreceksiniz? diye sorunca, Abdülhamid Han;
"Şu gün de, şu saatte Karadeniz'in şu noktasına yaklaşarak karaya Ermenileri Türklere karşı silahlandırmak için belirli sandık ve malzeme çıkartıp, komitacılara teslim eden İngiliz gemisinde, her Türk başına kaç tane silah bulunuyorsa o kadar Ermeni öldüreceğiz."cevabını vermesi vesilesiyle İngiliz elçisi Abdülhamid Han'ın istikbarat gücüne hayran kalarak aptallaşmış duruma gelmiştir.
Sultan Abdülhamid Han'ın petrol haritasında petrolün Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunduğu söyleniyor fakat kimseye izin vermiyorlar incelemeleri için. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde gerçekten de petrol var mı? o da bir muammadır. Türkiye'de Barzani ailesi tarafında Habur Çayı'nın öteki kıyısında çıkartılan petrol zenginliği arttıran petrol kuyularından sadece birisi oldu.
Petrol haritasının yayınlanacağı söyleniyor ama gerçek olacağını pek sanmıyorum. Çıkacak olan bir kitapta petrol haritası ile ilgili bilgiler mevcut olacak. Bildiğimiz üzere tarihi şeyler hep araştırılır ama sahte belgeler ve haritalar mevcuttur. Eski de olan bilgiler tarihte kalıyor. Çünkü günümüzde bilgiler yaşanılan zamanda ve olayda ki gibi geleceğe sergilenmiyor.
Bugün bu konuyu anlatmamın sebebi ise diğer yazarlar gibi ve eskiden düşündüğüm bir fikir olarak her konuya değinmek istiyorum. Tarih, derin bilgiler, hayat ve düşünce yapısı gibi...
Dediğimiz gibi en çok petrol söylenenlere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bulunuyor. (Mardin, Dicle, Midyat, Diyarbakır, Bismil, Siirt, Bedran, Cizre, Hakkari, Süleymaniye...)
Abdülhamid'in petrole ilgisi olsa da bu günümüzde kapsamlı bir petrol haritası ile ilgili bilgi verilmiyor. Abdülhamid zekalı ve bilgi sahibi olmasının bir sebebi ise dünyayı yakından takip etmesiydi. Bundan dolayı da bir petrol haritası olmuştur.
Abdülhamid Han petrolün ileri ki günlerde bir silah olarak kullanılacağı düşünülmüştür. Petrolü her zaman değerli bulup yatırımlar da bulunmuştur. Çok güzel bir düşünce sahibi olduğu kesin Abdülhamid Han'ın. Çünkü günümüzde motorlu taşıtlar çok kullanılıyor.
Sultan Abdülhamid Han, marazgozluğu ve dizayn işlerinde de yetenikliydi. Zaten muhteşem zekasıyla padişah olmasaydı, herhalde marangoz olurdu. Zekasını çok çalışmaya borçluydu. Erken yatar ve sabah erken kalkmak için uyandırmalarını emir ederdi. Bazen gece geç saatlere kadar bile çalışırdı. İstikbaratı çok çalışmasından ve fikir, düşünce yapısından güçlü olabilir.