ACILARI BAL EYLEMEK

   İnsanların hayatını alt üst eden terör yılları, geride pek çok acılar bırakarak geçip gitti.

   Terör sarmalı bugünkü gibi sadece bir bölgeyi, kimi şehirleri kapsamıyor, tüm ülkede yaşanıyordu.

   İnsanlar sokağa çıkamıyor, işlerine gidemiyor, evinde dahi rahat oturamıyordu. Öyle bir alt üst oluş yaşanıyordu ki ondan etkilenmeyen kimse yoktu.

   Okullar işgal ediliyor, sokaklar kurtarılmış alanlar haline getiriliyor, insanlar düşüncelerine göre ayrılıyor, kendi düşüncesi dışında olanlara hoşgörü çoktan ortadan kalkmış, hoşgörünün yerini şiddet, tehdit, terör almıştı.

   Kim haklı kim haksız belli değildi. Polis bölünmüş, adalet mekanizmasında bütünlük kalmamış, bunların yerini ise “siyasal güç” almıştı. Gençler guruplara bölünmüş, her gurup kendi güvenliğinden sorumlu hale gelmişti.

   Siyasiler vurdumduymaz bir halde kendi oy oranları ile ilgileniyor, sokaklarda ki kanı görmüyor, her gün ortalama 20 küsur can yitip gidiyordu. Ülke kan ağlıyordu. Öyle bir şiddet sarmalı yaşanmakta idi ki, yavaş yavaş toplumsal cinnetin eşiğine gelinmekteydi.

   Sabah uyananlar yollarda bulunan kimliği belirsiz cesetlerin kendi çocukları olup olmadığı endişesini yaşıyordu. Cenazelere dahi kurşun sıkılıyor, insanlar kendi acısını yaşayamıyordu. Sokaklar militanların çatışma alanlarına dönmüş, olup gibi kan akıyordu.

   Nefret söylemleri artıyor, kahveler taranıyor, okuldan çıkan öğrencilere kurşun sıkılıyor, yürüyen insanların üzerine bomba atılıyordu.

   Toplumun her kesimi şiddet sarmalının içinde idi, kurşunlanan yazarlar, öğretmenler, memurlar, her kesimden insanlar hastaneleri dolduruyor, feryatlar yürekleri dağlıyordu.

   Tüm bunların sorumlusu ise ithal yabancı ideolojiler ve bu ideolojileri duyulan tepkilerdi. Gençlik Maocu, Leninci, Enver hocacı, milliyetçi, akıncı vb. guruplara bölünmüş, bu gurupların içinde varlığını sürdürmenin cabası içindeydi. Yüzlerce sol fraksiyon hem karşıtı milliyetçilerle, hem de kendi aralarında savaşıyordu.

   Böyle bir kâbustan ülkenin kolayca çıkabileceği hayal dahi edilemiyordu.

   İşte bu sırada 12 Eylül askeri darbesi toplumun üzerine balyoz gibi indi. Kim haklı kim haksız ayırt edilmeden binlerce kişi cezalandırıldı. İdamlar bir birini takip etti, işkencelerde hayatını kaybedenler binlere ulaşmış, yaralananların sayısı ise belirsizdi.

   Toplum bu acılarla yandı pişti.

   Kimi acıları bal eyledi. Acılarla bilinçlendi, bilendi…