ANADOLU ÇOCUKLARININ SESİ, YAZAR HÜSEYİN GÜNEY

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Daha çok ders kitapları, çocuk kitapları ve Nevşehir içerikli eserleri ile tanıdığımız, Hüseyin Güney’i henüz şahsen tanıma fırsatım olamadan 17 Ocak 2019 tarihinde Mersin’de kaybettik. Hüseyin Güney Göre Kasabasının yetiştirdiği, çocuk kitabı, roman, öykü ve şiir alanında eserler veren değerli bir yazardı.

Hüseyin Güney,1945 yılında Nevşehir’in Göre Kasabasında doğdu. İlkokulu o zamanlar köy olan Göre’de, ortaokul ve liseyi de Nevşehir'de okudu. 1983'te Gazi Eğitim Enstitüsü Fransızca bölümünü bitirdi.30 yıl ilköğretim sınıf öğretmenliği yaptı (1965-1995). Türkçe ve Türk kültürü öğretmeni olarak 6 yıl Hollanda’da çalıştı (1976-82). Bir Hollandalı öğretmenle birlikte “Hollandalılar İçin Türkçe Metot” isimli kitabı yazdı. Hollandalılara Türkçe kurslar düzenledi.1995 yılında emekli olan Güney, vefat ettiği 2019 yılına kadar Mersin’de yaşadı. Çok sayıda ders kitabı yazdı; kitapları Hollanda’da ve Almanya’da basıldı. Hüseyin Güney çocuk edebiyatına pek çok yapıt kazandırmış, üretken bir yazardır.

Hüseyin Güney’in “Ortaokulda en çok etkilendiği kişi Türkçe Öğretmeni Azime Mıdıkzade (sonradan ozan Hasan Hüseyin ile evlendi; soyadı Korkmazgil oldu) idi. Hüseyin’in yazdığı kompozisyonlar beğeniliyor; yalnız ortaokulda değil, lisede de böylece adı duyuluyordu. Toplumsal konulara ilgisi büyüktü; şiir de yazıyordu.”(Musa Özcan Olaylar, Coğrafyalarda Yaşanır.03.01.2011 Blog yazısı)

Çocuk edebiyatı alanında ciddi eserler veren Hüseyin Güney, Emrullah Güney ve Cihan Eroğlu ile birlikte Göre Belediyesince basılan “Göre Kasabası” isimli araştırma kitabının da yazarıdır. Prof. Dr. Emrullah Güney ile birlikte de Nevşehir Belediyesi tarafından basılan iki ciltlik Nevşehir Folkloru isimli kitaplarında yazarlarındandır.

Yazarın ölüm haberini bazı yerel gazeteler duyurdular.

“Türk Edebiyatında Anadolu ve köy kokan çocuk kitaplarının öğretmen yazarı, şair, araştırmacı yazar Hüseyin Güney, Mersin’de vefat etti. Öğretilerinde özgürlük yanlısı, halkçı, insan ve yaşam sevgisini aşılayan Hüseyin Güney 18 Ocak 2019 cuma günü öğle namazının ardından Mersin Mezitli Mezarlığında; ailesi, meslektaşları, öğrencileri ve edebiyat dünyasından dostlarının elleri üzerinde dualarla toprağa verildi.” Atilla Güvenç, 24 Saat Gazetesi 19 Ocak 2019)

Yazar Hüseyin Güney’in özellikle çocuk kitapları alanında çok başarılı eserler verdiğini söylemek mümkün. Yaklaşık otuz yıl sınıf öğretmenliği yapmış olmasının ve çocuk kalbini daha yakından tanımış olmasının bunda etken olduğu da açık.

2017 yılında internet aracılığıyla yaptığımız yazışmalarda Nevşehir yer adları ve lakaplar konusunda çalışma yapılması gerektiğine işaret etmişti. Bu konu da ben kendi payıma düşeni yapmaya çalıştım ancak daha yapılması gereken çok şey olduğu da sabit.

Tam verimli çağında yetmiş üç yaşında yitirdiğimiz değerli yazarımızın anılarını yaşatmak hepimizin görevi olmalıdır. Emeklilikte Mersin ilimizde yaşamayı tercih etmesine rağmen kalbi devamlı doğum yeri olan Nevşehir’de atan bir yazarımızdı.

Yazarın Aldığı Ödüller:

Arkın Kitabevi - Çocuk Şiiri (1972), Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı - Folklor Araştırması (1973), MEB İçel Milli Eğitim Müdürlüğü - Öğretmenler Arası - Anı (1991), Çankaya Belediyesi - Damar Edebiyat Dergisi - Çocuk Şiiri (1992), UNICEF - 2000'li Yıllar ve Biz Öğretmenler - Kompozisyon (1992), Çankaya Belediyesi - Damar Edebiyat Dergisi - Çocuk Romanı (1996), Eğitim-Sen Çocuk Öyküsü (1997), Halkevleri Genel Merkezi - Çocuk Romanı (1998), Kültür Bakanlığı - Çocuk Romanı (1998).

Kitapları

Akça Bebek (1997), Kırlangıçlar Yapar Yuvayı (1998), Yalnız Martı (2001), Eski Köyün Gizi (2001), Ah Bir Sincabım Olsa (2002), Ormana Dönüş (2002), Barışın Bekçisi, Elma Ağacı ile Süs Ağacı, Bir Çift Mavi Kuş, Sevgili Kitaplarım, Bilmece Bildirmece, Akça Bebek Hollanda’da, Varsa Sevgi Yoksa Sevgi.Bir Kutu Tebeşir İstiyoruz, Bir Dolmakalemin Anıları, Irmağın Türküsü, Doğa'nın Yayla Günlüğü, Güneşin Gülüşü, Bayırköy'ün Çocukları, Nasrettin Hoca, Nevşehir İli (H. Güney, S. Güney, E. Güney, H. Güney) Nevşehir Folkloru 1 (E. Güney, H. Güney), Nevşehir Folkloru 2 (E. Güney, H. Güney), Göre Kasabası ( H. Güney, E. Güney, Cihan Eroğlu)