Kaçar Gürcistan’da bizzat 185 gün kalmadığınız takdirde yurda araba getirebilmeniz veyahut söz konusu aracı yurtiçinde kullanabilmeniz yasal olarak mümkün değildir. Aracın, Gürcistan resmi makamlarında size satışı yapılsa da, Gürcü plakalı araç için sizin adınıza ruhsat çıkarılsa da bu aracı yurda sokma hakkınız bulunmamaktadır. Zaten Türk vatandaşları tarafından araç satın alındığı ve ruhsat adlarına çıkarıldığı halde araç yurda Gürcü vatandaşları tarafından sokulmaktadır. Bu durum bile Türk vatandaşlarının yurda araç sokmak için yasal haklarının bulunmadığını göstermektedir. Gürcistan’da galericilik yapanlar tarafından Türk vatandaşları kandırılmakta ve kendilerine hiç bir sıkıntı çıkmayacağı telkin edilmektedir.
Türk vatandaşları söz konusu galerilere şu soruyu sormalıdır: “Madem bu aracı satın aldım ve ruhsat adıma çıktı. Öyleyse bu aracı yurda niye ben sokamıyorum? Niçin aracın eski sahibi Gürcü vatandaşı tarafından yurda sokulmaya çalışılıyor?”
Bu sorulara mantıklı bir cevap veremediklerini göreceksiniz.
Hakkı bulunmayanlar tarafından aracın yurda sokulmaya çalışılması, 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında suç olarak nitelendirilmiş olup, yasa gereği hem araca el konulacağını hem de söz konusu kanun çerçevesinde sanık olarak yargılanacağınızı ve neticesinde kuvvetle muhtemel ceza alacağınızı hatırlatmak isterim.
Tüm bunları; Sarp Sınır Kapısının ve Gümrük sahasının bağlı bulunduğu, kanunlar gereği her gün maalesef 3-5 araca el koymak zorunda kalan Hopa Cumhuriyet Savcısı olarak söylüyorum. Lütfen mümkün olduğunca çok kişiyle paylaşalım ve yeni oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçelim.