Yaklaşan turizm sezonu öncesi Tüm yurt genelinde güvenlik tedbirleri artırılıyor. Özellikle son dönemde ülkemizde yaşanılan terör saldırıları Turizm Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. 

Turizm Bakanlığı'nın aldığı yeni kararla bundan sonra turistik mekanlara sırt çantayla girilemeyecek.

2016 yılında Nevşehir Kapadokya’yı ziyaret edecek yerli ve yabancı misafirlerin huzurlu ve güvenli bir ortamda seyahat edebilmelerini temin etmek amacıyla Diğer tüm turizm ülkelerinde yapılan uygulama ilk kez Kapadokya Bölgesinde de hayata geçiyor.

Artık Kapadokya müze ve ören yerlerine Sırt çantası ile girmek yasaklandı.
Bu yasak Bölge turizmcileri tarafındanda yerinde ve çok doğru bir uygulama olarak kabul gördü. Fakat Uygulamanın başladığı ilk günde elimize geçen bu resim böylesine önemli bir yasağın uygulanmasında yaşanılan aksaklıkları da tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor. Zira Bugün çekilmiş bu resimde Turistlerin Göreme Açık Hava Müzesine sırt çantasıyla girişleri görülüyor. Güvenlik tedbirleri kapsamında alınan bu kararın sağlıklı bir şekilde uygulamaya geçmesini bekliyoruz.

FİB Haber Merkezi olarak Bu hassas konunun takipcisi olacağız.

Aynı yasak Rusya başta olmak üzere dünyanın bir çok bölgesinde uygulanıyor.Hatta en son ABD'de selfie çubuğu güvenlik ihlali nedeniyle bazı turistik mekanlarda yasaklandı.


ABD selfie çubuğunu yasakladı
New York Modern Sanat müzesi (The Musaum of Modern Art), Los Angeles Getty Merkezi (The Getty Center), Washinton DC Simithsonian Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi (Smithsonian’s Hirshhorn Museum and Sculpture Garden) gibi bazı müzelerde, sanat eserleri ve ziyaretçilerin güvenliğini tehdit ettiği gerekçesi ile yasaklandı.

Müzelerin yanı sıra Premier Futbol Lig sahalarında da selfie çubuğunun yasaklandığı belirtildi. Güvenlik tedbirleri nedeniyle Disneyland selfie çubuğunu yasaklayan yerler arasına girdi. Yasak 30 Haziran’da Disney California Adventure Park’ta başlayacak. Hong Kong ve Paris’te yer alan Disney Parkları içinse yasak 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girecek.


Turist rehberlerine terör eğitimi verin

Turizm merkezlerindeki valiliklere bir genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, tur rehberleri ve operatörlerine terörizmle mücadele eğitimi verilmesini, esnaf ve işletmecilere de terörist profillerinin anlatılmasını istedi.
Sultanahmet’teki IŞİD saldırısından sonra valiliklere genelge gönderen İçişleri Bakanlığı, tur rehberleri ve operatörlerine terörizmle mücadele eğitimi verilmesi talimatını verdi. Bakanlık, ayrıca turistik bölgelerdeki esnaf ve işletmecilere terörist profillerinin anlatılmasını istedi. 
Suriye’deki çatışma bölgelerinde faaliyet terör örgütlerinin hedefi halinde gelen Türkiye’de yaşanan terör eylemleri İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. En son IŞİD’in İstanbul Sultanahmet’te Alman turist kafilesinde yönelik eyleminden sonra İçişleri Bakanlığı valiliklere “güvenlik önlemleri” konusunda özel bir genelge gönderdi. 
Genelgede, 2011 itibariyle Suriye’de başlayan kaotik ortam nedeniyle bölgenin başta IŞİD olmak üzere Türkiye için tehdit oluşturan birçok terör örgütünün faaliyet gösterdiği alan haline geldiğine dikkat çekildi. 
Ülke güvenliği ile vatandaşların huzur ve emniyetini tehdit eden terör örgütleriyle gerek yurt içinde gerekse yurt dışında yapılan operasyonlarla etkin mücadelenin sürdürüldüğü belirtilen genelgede, “özellikle yoğun ziyaretçi olan bölgelerde alınması gereken güvenlik tedbirlerinin yeniden gözden geçirilmesi zorunluluğu doğduğu” vurgulandı. 
Kamera sistemli önlem
Ankara, Antalya, Aydın, İstanbul, İzmir, Nevşehir, Muğla kent merkezleri ve ilçeleri öncelikli olmak üzere “merkez/odak konumundaki yerlerde sorumlu amir belirlenerek bu bölgelerin tamamının güvenlik kameraları ile donatılması, görüntülerin canlı takip edilerek herhangi bir gelişme olduğunda alandaki görevlilerle temasa geçilmesi” talimatı verildi. Genelgedeki diğer talimatlar ise şöyle sıralandı:
Operatörlere eğitim 
- Turizm bölgelerine ziyaretçi kafilesi getiren tur operatörleri ile tur rehberlerine terörizmle mücadele kapsamında yeterli derecede eğitim verilecek. 
- Turizm bölgelerinde bulunan esnaf ve işletmecilere teröristlerin profilleri hakkında dikkatli olmaları konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılacak.
- Özellikle deniz ve güneş turizmi bölgelerinde bulunan eğlence merkezlerinin girişlerinde mutlaka yeteri sayıda özel güvenlik görevlisi bulundurulacak, bu görevlilere gerekli eğitimler verilecek.
- Kafileleri taşıyan otobüslerin park ettiği otopark görevlileri terörizmle ilgili bilgilendirilecek. 
Kafilelerde sivil polisler de olacak

- Riskli turist grupları belirlenecek, tur görevlilerinin bilgisi içinde kafilelere sivil görev yapan polisler yerleştirilecek.
- Patlayıcı madde arama ve asayiş devriye köpekleri turizm bölgelerinde aktif olarak kullanılacak.
- Terör örgütü üyelerini eşkal ve profillerinden tanıyabilecek eğitim ve donanıma sahip TEM ve istihbarat birimlerinde görev yapan ve analiz yapmaya haiz uzman personelden oluşacak ekipler turizm bölgelerinde görevlendirilecek.
- Turistik bölgelerde önemli görülen sokak ve alanlar, polislere zimmetlenecek.
- Sivil görevli sayısı artırılacak, polisler kimliklerini gizleyerek farklı meslek grubu içinde gizli biçimde görev yapacak. 

Güvenlik tedbirleri kapsamında uygulamaların ilk icraatı bugün devreye girdi ama.... ? Yorum sizin.