ÇATI ADAYI
 
Bu sene Türkiye’de bir ilk yaşanacak; halk Cumhurbaşkanını kendi oyları ile seçecek. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu 10 Ağustos'ta, ikinci turu ise 24 Ağustos'ta yapılacak. Halkoyu ile seçilen ilk Cumhurbaşkanı, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya’ya çıkacak.
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçtaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken, merakla beklenen “çatı adayı”nı nihayet açıkladılar.
 
Peşinen söylemeliyim ki, Ekmeleddin İhsanoğlu ismi herkes ve her kesim gibi benim için de sürpriz oldu. Hiç beklenmedik bu sürpriz aday konusunda ilk şaşkınlığını üzerinden atan iktidar ve muhalefet cephesinden ve kamuoyundan peş peşe lehte ve aleyhte açıklamalar ve yorumlar gelmeye başladı. 
 
İslam İşbirliği Teşkilatı eski Başkanı Prof. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun CHP ve MHP’nin ortak adaylığı konusundaki ilk tespitlerim şöyle:
 
1- Her şeyden önce üzerinde çok iyi çalışılmış, ince siyasi ve taktik hesaplamalar yapılmış bir adayla karşı karşıyayız. Bu bakımdan CHP ve MHP kurmaylarını tebrik etmek gerekir. 
 
2- CHP ve MHP tabanında bir lider krizi olduğunu çok iyi bilen Bahçeli ve Kılıçtaroğlu, seçilirse Çankaya'ya, seçilemezse geldiği yere gönderecekleri (tak sepeti koluna, herkes kendi yoluna) tarzda bir aday belirlemişlerdir. Dolayısı ile seçim sonucu ne olursa olsun kendi liderliklerinin devamını garantiye almışlardır.
 
3- CHP ve MHP, solcu, sağcı, liberal ya da milliyetçi bir aday etrafında birleşmek yerine, dindar, muhafazakâr, yüzü hem doğuya hem batıya dönük özellikte; AKP/Tayyip Erdoğan'la benzeşen bir aday tespit etmek zorunda kalmışlardır. Muhalefet, böylece AKP/Tayyip Erdoğan'ın siyasetteki dominant/baskın ve belirleyici gücünü ciddiye almak zorunda kalmıştır.
 
4- CHP ve MHP, ülkeye Cumhurbaşkanı seçmek yerine, "Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı seçtirmemek" gibi bir strateji ve misyonla hareket etmiştir.
 
5- CHP ve MHP, kendi tabanında şaşkınlığa yol açtığı kadar,  SP, BBP ve hatta kırgın küskün AKP seçmenine göz kırpmayı, kısaca kafaları karıştırmayı başarmıştır.
 
6- R. Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı adayı olması halinde, geçmişte her seçimde yaptığı "biz ve onlar" şeklindeki keskin, ötekileştirici siyasi söylemlerle kolay bir zafer kazanmasının önünü kapamıştır.
 
7- Seçim sonucunda Çankaya’ya kim çıkarsa çıksın, ülkenin %51 ve %49 şeklinde kamplaşmasının, iki zıt kutba dönüşmesinin ve yeni meşruiyet krizlerinin önünü kapatan hayırlı bir sonuca da kapı aralanmıştır.
 
Cumhurbaşkanlığı seçiminin ve sonuçlarının ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını Yüce Allah’tan diliyorum.
Selam ve muhabbetle...
 
18.06.2014
Mehmet BİÇER