2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı; T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kapsamlı bir çalışması sonucunda 2019 yılında yayımlanmıştır.

Plan; Türkiye’nin Akıllı Şehir dönüşümüne yön vererek sosyal, ekonomik ve çevresel gelişimine ivme kazandıracaktır. Odağında “Etkin ve Sürdürülebilir Akıllı Şehir Yönetişimi” ve “Yetkin ve Üreten Akıllı Şehir Ekosistemi” olan strateji ile “Hayata Değer Katan Yaşanabilir ve Sürdürülebilir Şehirler” vizyon olarak belirlenmiştir. Bu plan; merkezi yönetim kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin dâhil olduğu ortak akıl ve bilimsel bakış açısı ile şekillenen, ulusal katmanda hazırlanan bir plandır.
(https://www.akillisehirler.gov.tr/wp-content/uploads/EylemPlani.pdf)

'Türkiye'nin en akıllı otoyolu' olan 330 kilometre uzunluğundaki Ankara - Niğde Otoyolunu, 4 Eylül 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törenle ulaşıma açtı ve açıklamalarda bulundu. Ankara - Niğde Otoyolu, döşenen fiber iletişim ağı, sensörler, kameralar, veri ve kontrol merkezi vasıtasıyla akıllı yol olarak tasarlanmıştır. Eskiden tamamen insan gücüyle yapılan pek çok işlem, bu yolda akıllı ulaşım sistemi tarafından gerçekleştirilecektir. Trafik yoğunluğundan buzlanmaya, bakım onarım ihtiyacından ileride akıllı araçların kullanımına imkân sağlayacak altyapısına kadar pek çok özelliğiyle bu projeyle geleceğin yolunu inşa ettik. Tuz Gölü, Derinkuyu, Göreme, Kapadokya gibi önemli turizm merkezlerimize erişimin kolaylaşması bu alanda da Ülkemize ciddi katkılar sağlayacaktır. 
(https://www.trthaber.com/haber/gundem/cumhurbaskani-erdogan-ankara-nigde-otoyolu-gelecegin-otoyolu-olacak-514002.html)

TOGG (Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu) olarak; elektrikli ve bağlantılı yeni nesil otomobiller geliştiriyor ve bu otomobiller etrafında bir mobilite ekosistemi oluşturuyoruz. 2022 yılında doğuştan elektrikli, bağlantılı ve güncel otonom seviyesine sahip, çok amaçlı bir otomobil ile yola çıkacağız. Akıllı ve bağlantılı otomobilimizin etrafında oluşturduğumuz ekosistem dahilinde yeni hizmetlergeliştireceğiz. Geliştirdiğimiz elektrikli, bağlantılı yeni nesil otomobiller etrafında oluşturduğumuz ekosistem; şarj altyapısından konum bazlı uygulamalara, diğer akıllı cihazlarla bağlantıdan akıllı park uygulamalarına, üyelik bazlı ulaşım hizmetlerinden otomobilin yazılımını kablosuz güncellemeye kadar yeni birçok hizmeti içerecek ve yaşamımızı kolaylaştıracak. Otomobil, tüm akıllı şehir altyapısı, elektrik şebekesi, cihazlar, evler ve binalar ile iletişim halinde olacak.
(https://www.togg.com.tr/)

Günümüz dijital dünyasındaki gelişmelerle uyumlu olarak;24 Aralık 2019 tarihinde “2020-2023 Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nın”tanıtımı yapılarak yayımlandığı /14 Mayıs 2020 tarihli ve 31127 sayılı Resmî Gazete’de,“yeni nesil taşıtlarla ilgili yönetmeliğin” yayımlandığı /4 Eylül 2020 tarihinde akıllı otoyol altyapısının” ulaşımın hizmetine sunulduğu / 2022 yılında elektrikli, bağlantılı, akıllı, güvenli, duyarlı, küresel boyutluinovatif “yerli otomobilin” yollarda görüleceği düşünüldüğünde;kentlerinde bu yeni nesil ulaşım teknolojilerini barındıran projelerle buluşturulması uygun olacaktır.
Bölgemiz; Kapadokya markası ile iç ve dış turizmin önemli merkezlerinden biridir. Her tür taşıt bölgemize gelmektedir. 2022 yılı itibariyle otonom donanımlı yerli taşıtlar da, Ülkemizin yollarında görüleceğine göre; bölgemizde“altyapısı yenilenen ve yeni inşa edilen yolların, şimdiden yeni nesil karayolu taşıtlarına göre de projelendirilmesi”uygun olacaktır.

Bu satırlar; M. Tuncel, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir – 2020 çalışmasından faydalanılarak hazırlanmıştır.