Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, Özkonak Ziyaret Dağında Siyanürle Altın Aranması Faaliyetine İlişkin Yazılı Basın Açıklaması Yaptı. Başkan İbaş'ın açıklaması şöyle;

'Tarihime, Toprağıma, Suyuma ve Sağlığıma Dokunma!'

Binlerce yıllık geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerin miraslarını günümüze taşıyan tarihi bir bölge olan Avanos Özkonak’ta,içme ve tarımsal sulama kaynaklarının yer aldığı, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin yürütüldüğü Ziyaret Dağı Maksut Mevkii, altın aramak amacıyla siyanürle zehirlenmek istenmektedir. Tıpkı Kaz Dağları gibi, Bakırtepe gibi, Fatsa, Ünye ve ülkemizin birçok yerinde yapıldığı gibi bu tarihi ve turistik coğrafyanın da doğası, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri katledilmek üzeredir.

         İlgili alandaki maden arama ruhsatıyla birlikte 3 ruhsat sahası daha bulunmakta. Sorun sadece ilçemize bağlı Özkonak kasabasını değil; Avanos’umuz başta olmak üzere tüm bölgeyi ilgilendirmektedir. Özellikle Köybağı sulama suyumuz ile ilçemizin yeni içme suyu kuyuları da bu sahada yer almaktadır.  Şu an arama ruhsatı aşamasında olan bu konuya, sürecin her aşamasında Avanos’u mirasları ile birlikte geleceğe tertemiz aktarma sorumluluğu ile Avanos Belediyesi olarak müdahil olacağız. Yasal yollardan her türlü itirazımızı yapıp; gerekirse yargı yoluna başvuracağız.

          “Toprağımızın üstü altından değerlidir!” diyerek; bölgemizin geleceği, temiz içme suyu kaynaklarımızın, tarımsal alanlarımızın ve doğamızın korunması amacıyla tüm halkımızı ilgili tüm mercilere itiraza davet ediyorum.