Günümüzün lokomotif enerji kaynakları olan, fosil kökenli yakıtların (petrol / kömür gibi) hem çevreyi kirletmesi hem de rezervlerinin azalması,enerji sektöründe araştırma yapan bilim insanlarını alternatif çözümler üretmeye yöneltmiştir.

Bu çalışmalar neticesinde, geliştirilen çözüm yollarından birini de biyo-yakıt kökenli yosunlar oluşturmaktadır.Yosunlardan biyo-yakıt üretiminin mümkün olduğunu vurgulayan bilim araştırmacıları çalışmalarını bunlar üzerinde yoğunlaştırmaktadır.

Yosunlar, yeterli güneş, su vekarbondioksitin bulunduğu her yerde büyüyebilmekte / yetiştirilebilmektedir. Balıklara zararlı olabilecek bazı maddeler için de süzgeç görevi görebilmektedir.

Küresel ısınmanın sonucunda ortaya çıkan, iklimsel dengesizliğin getirdiği olumsuzluklar sebebi ile; gelecekte fosil yakıtlardan vazgeçmek zorunda kalacak insanlık için yosunlar, önemli bir alternatif enerji kaynağı olarak görülmektedir.

Kızılırmak’ta bir çevre kirliliği olarak ortaya çıkan yosunları; alternatif bir enerji kaynağı olarak değerlendirilip;biyo-yakıt olarak enerji sektörüne kazandırılabilir.

İlgililer / konunun muhatapları bu yönde adım atarak gerekli fizibilite çalışmalarını şimdiden başlatabilir.

Kaynak: Enerji Enstitüsü / MeTu