FİB Haber Merkezi Köşe Yazarımız Bahadır Dedeoğlu, Nevşehir'de ki bazı mahalle aralarında bulunan anızların tehlike arz ettiğine ilişkin değerlendirmesini kaleme aldı. İşte o haber yazısı...

Özellikle Nevşehir Güzelyurt mahallesinin çekimlerini yaptım lâkin öteki mahalleler de aynı tehdit in altında, Kahveci Dağı etrafına dikilen çamlarda tehdit altında bulunmaktadır. Mevsim olarak sonbaharı yaşamaktayız. Bitkilerin birçoğu yazın kurudu. Kuruyan otlar adeta sorumsuz bir el beklemektedir, küçük çapta anız yangını çıkarmak için… İnsanlarımız, günümüzün ihtiyacı haline gelen özel otolarını almak için ne emekler çekmişlerdir. Park yeri olarak kurumuş otların yanına mecburen park etmektedirler. Dedim ya sorumsuz bir el veya kazara çıkan bir yangın maddi birçok zarara neden olabilir. 

Sadece yangın riski mi? Taşıyor… Elbette ki hayır. Zararlı, zararsız birçok böceği bünyesinde barındırmaktadır. Özellikle kene ve örümcek cinsinin yanında böyü diye bilinen ve yöremizde bulunan deve örümceğinin olup olmadığı da bilinmemektedir. Akrebi, kırk ayaklıyı söylemiyorum bile… Elbette ki bütün hayvanlar, böcekler yaşasın ölmesin. Aynı mahalde insan çocukları da oynuyor. Bence problem buradadır. Başka bir sakıncada bu gibi anızların mahalle aralarında olması her şeyden baş biyolojik kirlilikte barındırma riskinin bulunmasıdır. Yapısı itibarıyla çocukların oynayamadığı, insanların pek uğramadığı bu tür boş arsalar, çevre için tehdit oluştururken, haşarata da tam bir fauna oluşturmaktadır. Otların yüksekliği, civarda kedi gibi hayvanlarında bulunması nedeniyle kuşlar böcekleri avlayamıyor. Ayrıca, ekmek ufağı, yemek gibi artıkların bilinçsizce atılması nedeniyle kuşların da pek ilgisini çekmediğini sanıyorum.                                                                                                                                                                                    

Çocuklarımızı ve insanlarımızı bilgilendirmemiz lazım diye düşünüyorum. Doğayı gezen bir insanım. Kaplumbağalar kene detektörü gibidir. Bunları kenelerinden kurtarırken, ne tür kenelerin bulunduğunu da kontrol etme fırsatı verir. Kene cinsini tespit çok kolaydır. İl- İlçe tarım müdürlüklerinden, sağlık merkezlerinden kene ile bilgilere gayet kolay ulaşılmaktadır. Bir gün kabuğu zarar görmüş kaplumbağaya bakıyordum. Yarasından ince bir kum huzmesi akmaya başladı. İşin garip tarafı yere dökülen kum tanelerinin hareket etmesiydi. Dikkatli bir şekilde bakınca bunların kene yavruları olduğunu gördüm ve civardaki halkı hemen uyardım. Yer 350 Evler Mahallesi… 

Yerel yönetimimiz bu duruma bir çare bulması gerekmektedir. Aynı mevzudan mahalle muhtarına gittim. Bu sıkıntıyı arz ettim. Bir sonuç çıkmadı. Bu anızlar toplanmadığı için halkımızın duyarlı olmasını da isterim. Ateşle yaklaşılmasının tehlikeli olmasının yanında biyolojik tehlikelerden çocuklarını ve kendilerini korumaları gerekmektedir. En azından araç park ettikleri yerlerde bulunan anızları tırmıklayıp, araçlarına gelebilecek tehlikelerden korunmaları gerekmektedir.  

Haziran ayının başlarında anızlar toplanırsa, önümüzdeki yılda bu otların yüzde sekseni zaten olmayacaktır. Fotoğraflarda gösterdim. Yol parkesi yapıldı. Teşekkür ederim. Artanların tekrar kullanılmak üzere yerel yönetimimiz tarafından toplanması elzemdir diye düşünüyorum. Toplanmazsa, fotoğraflarda görüldüğü gibi bazı kişilerce toplanıp götürülmektedir. Yerel yönetimimizden daha duyarlı davranmalarını arz ediyor, Teşekkür ediyor ve saygılar sunuyorum.