Nevşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan YILMAZ, konu ile ilgili yaptığı açıklamada;

          "Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Nevşehir iline bağlı bulunan Acıgöl ve Derinkuyu ilçelerinde Arazi Toplulaştırma çalışmaları devam etmektedir. Arazi Toplulaştırma Projesi Türkiye'nin tamamına yakın kısmında yapılmaktadır. Proje kapsamında öncelikle tarım arazileri toprak değerlerine göre sınıflandırılarak, aynı değerde olan toprak grupları belirlenip bu gruplar içinde olan ve birbirine eşdeğer olan araziler kendi arasında birleşip, parsel sayıları mümkün olduğunca azaltılır. Arazi değerleri belirlendiğinden ve belirlenen bu araziler gruplandığından dolayı parsellerde oluşacak değer kaybı minimuma düşmektedir. Arazide ki sınır taşlarının ve taş öbeklerinin toplanması, eski şekilsiz parsellerin yerine daha düzgün ve işlenmesi daha rahat parsellerin oluşması, yeni planlanacak her parselle yol planlanıyor olması toplulaştırma projelerinin başlıca faydalarıdır.

              Nevşehir-Derinkuyu/Acıgöl AT ve TİGH Projesi kapsamında yapılan çalışmalar şöyledir ;

Ağıllı, Kurugöl, Doğala, Kuyulutatlar, Suvermez köyleri ve Yazıhüyük beldesinde İdeal Parselasyon Planlaması yapıldı.

Ağıllı, Kurugöl, Doğala, Kuyulutatlar, Suvermez köyleri ve Yazıhüyük beldesinde çiftçilerle görüşülüp vatandaşların parselasyonların nasıl olması gerektiği konusunda ki fikirleri alınarak tercihleri belirlendi.

Doğala , Kuyulutatlar , Suvermez köyleri ve Yazıhüyük beldesinde 1. Askı parselasyon planlamaları belirtikleri tercihlerine göre tamamlanıp 09.09.2015 tarihi itibariyle köylere ilan edildi.

Ağıllı ve Kurugöl köylerinin 1. Askı parselasyon planlaması çalışmaları devam etmektedir. ​

Yine Proje çalışmaları kapsamında;​

Doğala köyünde yaklaşık 1000 hektar alanda taş toplama çalışması yapılıp, arazilerde 50 bin metreküp taş toplanmıştır.

Kurugöl köyünde 1500 hektara yakın alanda taş toplama çalışması yapılmış olup , 100 bin  metreküp taş toplanmıştır.

Ayrıca Nevşehir-Derinkuyu/Acıgöl AT ve TİGH Projesi kapsamında yapılması planlanan çalışmalar şu şekildedir;

Proje kapsamında ki 5 köy ve 1 beldemizde yeni planlanan arazi yolları açılacak.

Ağıllı köyünde taş toplama çalışması yapılacak.

Projemizde ki yeni planlanan arazi yolları açılacak.

Projemizde ki köylerin 1. Askı ve 2. Askı planlamaları tamamlandıktan sonra Tarım Reformu Genel Müdürlüğünde projenin tescilli yapılacak.

Yeni parseller Kadastroya işlenecek ve yeni tapular çıkarılacak.

Yeni tapular üzerinden herkesin yeni parsellerin sınırları arazide kazık çakılarak belirlenecek. Yeni oluşan parseller, yeni tapular ile birlikte vatandaşa teslim edilecektir"dedi.