Nevşehir Müze Müdürü Murat E. GÜLYAZ Yaptığı açıklamada, Nevşehir İli Gülşehir ilçesindeki TOKİ inşaatı esnasında ortaya çıkan fosil yatakları Kapadokya Bölgesinin jeolojik devir faunasının belirlenmesine önemli katkı sağlamıştır.

Nevşehir Müze Müdürlüğü başkanlığında Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Okşan BAŞOĞLU’nun bilimsel danışmanlığında yapılan kurtarma kazıları sonucu Eguioae (Atgiller), Bovidae (Öküzgiller), Rhinocerotidae (Gergedangiller), Gomphotheriide (Filgiller), Giraffidae (Zürafa), Suidae (Domuz) ile gergedanların bir alt türlerinden olan Acerorhinus ve Chilotherium’a ait fosiller ele geçirilmiştir. Çok sayıdaki fosil örnekleri Nevşehir Müze Müdürlüğünde koruma altına alınmıştır. Bölgenin faunasına ışık tutacak olan kazı çalışmalarına 2017 yılında da devam edilmesi düşünülmektedir.

Son yapılan yüzey araştırmaları sonucunda Ürgüp'ün Sofular köyü yakınlarında da zengin fosil yataklarına rastlandı. Bakanlar kurulu kararı ile Doçent Dr. Başoğlu başkanlığında yapılan kazı çalışmaları sonucunda Sofular fosil alanının dünyanın en büyük fosil yataklarından biri olduğunu inancı hakim. Bu alanda bir de Prehistorik yerleşim alanı tespit edildi. Çalışmalara 2017 yılında da devam edilecek.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda bir gergadanı tam olarak birleştirmek mümkün olabildi.


Haber:Mustafa FERVEREN