Yollar, insan hayatının yaklaşık ¼ ‘ünü geçirdiği güzergâhlardır. Bu alanların her yönü ile güvenilir hale getirilmesi gereklidir. Yol aydınlatmalarında amaç, yayaların / taşıtların ve diğer nesnelerin görünürlüğünü arttırarak, insanların güvenli bir şekilde seyahat etmelerini sağlamaktır. Hava karardıktan sonra aydınlatılması gereken ama yeterince aydınlatılmamış yollarda, trafik yoğunluğu azalmasına rağmen, kaza sayısında artış olmaktadır. Yol aydınlatmasının zayıf olduğu yerlerde yapılan iyileştirme çalışmalarında, trafik kazalarının % 35 oranında azaldığı görülmüştür.

Aydınlatmada, sürücünün görme konforu bakımından, yol yüzeyinde mümkün olduğu kadar homojen bir yansıma ve parıltı dağılımı olmalıdır. Ancak bu durum, kent içinde ve kent dışında, yolun cinsine ve çevre koşullarına göre yapılmalıdır. Genelde yolu aydınlatan armatürlerin, yolun yakın çevresini de yeterince aydınlatması istenir. Böylece çevredeki canlılar ve nesneler, dikkat alanı içinde kalacaktır. Aşırı aydınlatmanın, yetersiz aydınlatma kadar tehlikeli olduğu bilimsel bir gerçektir. Aydınlatma elemanları, gerekli sıklıkta ve seviyede olmalı; aniden ortaya çıkan aşırı bir aydınlığın, faydadan çok zararı olacağı unutulmamalıdır. Köprü altı girişlerinde ve içinde, yoğun sis altında kalabilen yerlerde ve benzeri koşullarda, anlık karanlık noktalar ortadan kaldırılarak, sürücülerin adaptasyonu için mutlaka gerekli tedbirler alınmalıdır. Yol boyunca görsel yönlendirmeye katkıda bulunmak amacı ile kavşakların, virajların ve özel noktaların önceden algılanması için farklı renklerde aydınlatılma yapılmalıdır.

Uygunkriterlere sahip olmayan, özelliklerini kısa sürede kaybeden aydınlatma sistemleri, onca yatırıma rağmen beklenilen faydayı sağlayamamaktadır. Çevremizde de hatırı sayılır maliyetler harcanarak yapılan tesislerinin, amaca hizmet etmediği gerekçesi ile değiştirildiği görülmektedir.

Aydınlatma tesisleri; profesyonel bir ekiple fizibilitesi yapılmak sureti ile projelendirilmeli; tasarım aşamasında Uluslararası Aydınlatma Komisyonu  kriterlerine göre ve 27.07.2013 tarihli ve 28720 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Genel Aydınlatma Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda; seçim ve kararlar alınarak en ergonomik biçimde yapılmalıdır. Değiştirilmesi gerektiğine de uzman bir ekip karar vermelidir.

İlimiz Nevşehir’in; trafik güvenliğinde marka bir şehir olması dileğimizle...

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Endüstri Meslek Lisesi) 

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi