DAEŞ bazı Ortadoğu ülkelerin maddi ve lojistik desteği ile Amerika ve İsrail’in Ortadoğu’daki amaçları ve planları doğrultusunda Amerika ve İsrail tarafından ortaya çıkarıldı. Amerika ve İsrail bazı amaçları ve hedeflerine ulaştı, bunlara örnek bölgede istikrasızlık, Irak ve Suriye merkezi hükûmetlerin gücünü azaltmak, İsrail’in güvenliğini sağlamak ve en önemlisi Kürt devletin temellerini atıp ve bu temelleri iyice güçlendirmek. 

Amerika bölgede bu hedeflerine ulaşınca bu örgütü başka bölgelerde kullanmaya karar verdi. Zaten ilk başta birçok amacını DAEŞ ile mücadele adı altında da yapsa hiçbir zaman DAEŞ’in yok olması veya tamamen güçsüzleşmesini amaçlamıyordu.

Unutmayalım en son Rakka kurtarılması adı altında Kürt güçlerini silahlandırırken, Rakka’dan DAEŞ’in çıkması için açık bir koridor bıraktı, ayrıca Rakka ve Musul saldırılardan önce Amerikan helikopterleri DAEŞ komutanlarını ve önemli DAEŞ elemanlarını oralardan çıkardı. DAEŞ teröristleri Suriye ve Iraktan çıkınca kendi ülkelerine gidemediği için onlara kendi amaçları için kullanmaya planlayan Amerika yeni planlarına tekrar alet olma zorunda bırakıldılar.

Peki, Amerika bu DAEŞ teröristleri için yeni planı ne? Görünürdeki iki yeni adres neresi?
1: Afganistan:  1 yıldan beri DAEŞ’in Afganistan’da örgütlendiği ve güçlendiği haberleri sık sık duymaya başladık, son kaç ayda Amerikan helikopterlerin Afganistan’ın kuzey doğusunda bazı uçuşlar yaptığı ve DAEŞ elemanlarını ve onlara silah ve lojistik taşıdığı haberleri duyulmaya başladı. Buradaki amaç ne?

A: O bölgede Özbek, trajik, çeçen ve Afgan DAEŞ teröristleri örgütlemek, eğitimini sağlamak,

B: ilk planda bu bölgede Tacikistan,Özbekistan ve Kazakistan karıştırarak DAEŞ’İN Rusya ve Çin ile komşu haline getirmek,

C: Böylece esas amaç olan, Rusya ve Çin batısındaki Müslüman bölgeleri karıştırmak.
Son zamanlarda Çin’in iyice bir ekonomik güç haline gelmesi Amerika için büyük tehlike ve bir rakip, Rusya’da ayni şekilde böylece DAEŞ’i Çin ve Rusya komşuluğuna taşınmış olacak.

2: Myanmar:görünürde ve medyada çıkan haberlere göre, DAEŞ teröristlerin yeni diğer adresi Bangladeş olup orada örgütlenip yeni kadrolar ve silahlarla Myanmar’da istikrarsızlık oluşturarak uzak doğudaki dengeleri bozarak Amerika’nın amaçlarına oluşmasını sağlamak.

Bunun için on hazırlıklılar yapılmış, Myanmar halkını Müslümanlara karşı kışkırtıldı, bazıları milli duygularla, bir grup dini ve en önemlisi Müslümanların verimli ve denize yakın topraklarını elde etmek amaç ile Müslümanlara saldırılması sağlandı.Myanmar hükümeti de, Myanmar’da herhangi bir hak ve kimliğe sahip ettirmeyen Müslümanlara karşı güç kullanmaya başladı ve olanlar oldu.

300-400 bin mülteci Müslüman Bangladeş’e geçti perişan, aç ve hiçbir imkâna sahip olmayarak orada yaşam mücadelesi veriyor.

Bu mülteci akını, DAEŞ ve Amerika için tam bir ortam.
Burada önemli olan Amerikan medyasının yaratığı havaya girmeden, aldanmadan Myanmar Müslümanlara ve/veya Afganistan halkına yardımı etmek ve bu yardımı Amerikan çıkarlarından ve DAEŞ örgütünden ayırmak.

Bizim dini ve insani duygularımız Amerikan çıkarlarına ve amaçlarına alet olmadan Myanmar, Çin ve Rusya Müslümanlarına yârdim etmek. Afganistan ve Bangladeş’te, Amerika planlarını bilerek dış politika üreterek yardımlar ve girişimler sağlamak.

                   Ali Haydar
                   13.09.2017