Tükettiğimiz besinlerin vücutta yakılabilmesi için oksijene ihtiyaç vardır. Dokularımıza ulaşan oksijen miktarı ne kadar yüksek olursa o kadar çok besinleri yakarak enerji üretiriz ve metabolizmamız hızlı o kadar hızlı olur. Eğer vücudumuzdaki demir miktarı düşük olursa dokulara oksijen taşımada görevli hemoglobinin taşıdığı oksijen miktarı da azalır ve metabolizmamız yavaşlar. Bu nedenle demir eksikliği olan bireylerde ağırlık kaybı daha yavaş olur. Eksiklik yüksek düzeylerde olduğundan besinle bu eksiği doldurmak mümkün olmadığından mutlaka takviye alınması gerekiyor.

Demir İçeriği Yüksek Olan Besinler Nelerdir?

* Kırmızı et, karaciğer, yumurta, levrek, somon, tavuk, hindi, ıspanak, maydanoz, semizotu, kuru üzüm, mercimek demir içeriği yüksek olan besinler arasındadır.

Peki Aldığımız Demirin Vücutta Emilimini Artırmak İçin Neler Yapmalıyız?

* Demir emilim sırasında kalsiyum ile yarış halindedir, bu yüzden demir içeriği yüksek bir öğün tüketiyorsak kalsiyum içeriği yüksek (süt, yoğurt, ayran gibi) besinleri bu öğünden 2 saat sonra tüketmeliyiz

* Çay ve kahvede bulunan “tanen” demirin emilimi olumsuz etkileyen maddeler içerisindedir, bu yüzden çay ve kahvelerimizi mümkün olduğunca yemekten 1 saat sonrasında tüketmeye özen göstermeliyiz

* C vitamini demirin emilimi artıran en önemli besin öğesidir. Demir içeriği yüksek bir öğün tükettiğimizde yanında mutlaka salata olmalı ve içerisine limon sıkılmalıdır.

* Üzüm demir içeriği yüksek meyvelerdendir, üzümü çekirdekli tüketmeli ve yerken çekirdekleri de kırıp tüketmeliyiz.

Diyetisyen Elif Şakacı