Doğalgaz ve Ötesi
Çağımızda enerji ülkeler ve insanlık için hava ve su kadar değerli ve vazgeçilmez olmuştur. Ancak salt enerji kaynaklarına sahip olmak, bunları çıkarmak, kullanmak ve pazarlamak ülkelere ve insanlarına her zaman huzur ve refah getirmeyebilir. Hemen yanıbaşımızdaki Suriye, Irak, İran ve Libya, öte yanda Venezuela bu durumun en trajik örnekleridir.
Eğer bir ülkenin enerji kaynakları bilim, teknoloji, ARGE, yatırım, demokrasi, özgürlük, insan hakları, şeffaf, adil ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile işletilir, değerlendirilir, paylaşılırsa o ülkenin ve insanlarının huzur ve refah standardını yükseltir. Aksi halde bir avuç zümreyi zengin ve azgın hale getirirken öte yandan milyonların sefaletine de yol açabilir. Yani bir reklam sloganında denildiği gibi “kontrolsüz güç güç değildir”.
Bu bağlamda Fatih sondaj gemimizin Karadeniz’de keşfettiği 320 milyar metreküp doğalgaz rezervinin ülkemiz için hayırlı bir başlangıç olmasını ve devamının gelmesini; en kısa zamanda ülkemizin ekonomisine kazandırılmasını, enerjide ve dövizde dışa bağımlılığımızın azalmasına, ülkemizin ve insanımızın her yönden evrensel standartlara ulaşmasına katkı sunmasını diliyor, emek veren işçisine, mühendisine, bilim adamına, bürokratına ve yöneticisine teşekkür ediyorum.
21.08.2020
Mehmet Biçer