Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından ortaklaşa düzenlenen ve iki gün süren ‘1. Uluslararası Türk Kültür Başkentleri Bilgi Şöleni (Türkiye-Kosova-Makedonya-Özbekistan) sona erdi.

Üniversitemiz Prof. Dr. Filiz Kılıç Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde; Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kosova, Kırgızistan, Türkmenistan, Makedonya ve yurt içinden birbirinden değerli akademisyenin katılımlarıyla gerçekleştirilen bilgi şöleni, kapanış oturumu ile sona erdi.

Şölenin kapanış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, yurt içinden ve yurt dışından bilgi şölenine katılan konuklara teşekkür etti.  Kılıç, “Öncelikle, siz değerli bilim insanlarını üniversitemizde ve şehrimizde görmekten büyük mutluluk ve onur duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu güzel etkinliğimizin gerçekleştirilmesinde katkıları bulunan başta Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı olmak üzere, düzenleme kurulumuza, siz değerli katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. 

Türk devletlerinin başta kültürel zenginlikleri ile yaşantılarının gezilip görülmesi gerektiğine değinen Rektörümüz, “ Bir akademisyen olarak Amerika’yı da  Avrupa’yı da gördüm.  Ama çevreme ve özellikle gençlerimize ‘Batıdan çok doğuyu gidip görün’ diye tavsiyede  bulunuyorum. Tabi ki bizim için Batı da önemli. Ancak Türk devletlerin barındırdığı kültürel zenginlerin bizler için ayrı bir güzelliği ve yeri var.

Bu zenginliklerin yer aldığı kültür başkentlerimizden bazılarını üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve iki gün süren şölenimizde daha yakından tanıma ve öğrenme fırsatı bulduk. 50’den fazla ve farklı alanlarda bildirinin yar aldığı şölenimizin büyük bir kısmı Semerkant üzerineydi. Bunların yanı sıra kültür başkentlerimizin şehir kültürü, edebiyatı, sinema ve sanat tarihi ile eğitimine yer verildi.

Bu vesile ile şunu bir kez daha belirtmek isterim ki; bu tür şölen, sempozyum ve benzeri konuları şahsım olarak da her zaman önemsiyorum. Çünkü bu tür organizasyonlar herhangi bir konuda istişarede bulunma, bilgi edinme ve benzeri birçok konularda bizleri bir araya getiriyor. Siz değerli bilim insanlarının ortaya koyduğu ve zengin içeriğe sahip bu bildirileriniz daha sonra Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından kitap haline getirilerek insanlığa sunulacak” diye konuştu.

Bilgi şöleni, kapanış oturumunun ardından toplu fotoğraf çekinilmesi ve bölge gezisi ile son buldu.