2016 yılı Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ön lisans oturumu yapıldı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) gerçekleştirilen, 2016 yılı KPSS'nin ön lisans mezunlarına yönelik oturumu saat 09.30'da başladı. Adaylara 120 soru için 120 dakika süre verildi.
Kimlik ve güvenlik kontrolleriyle salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, sınavın başlama saatinden önce sınava girecekleri binanın kapısında hazır bulundu.  Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra adaylar, sınav salonuna alındı. Ön lisans mezunlarına yönelik oturum, verilen sürenin tamamlanmasıyla sona erdi.
Sınav sonuçları, ''http://sonuc.osym.gov.tr'' internet adresinden öğrenilecek. Sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek.



2016 KPSS Lisans sınavı Pazar günü yapıldı. Memurluk hayali kuran binlerce kişi sınava girdi. Adaylar şimdi ise KPSS 2016 sınav sorularının ve cevaplarının açıklanıp açıklanmadığını merak ediyor. KPSS soruları ve cevap anahtarları 16 Ekim 2016 sınavı için gözler ÖSYM'de KPSS 16 Ekim Önlisans ve ortaöğretim sınav soruları ve cevapları ais.osym.gov.tr'de. KPSS soruları ve cevapları için adaylar ÖSYM ais.osym.gov.tr adresine giriş yapmalı. KPSS adayları ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası ais.osym.gov.tr'ye ÖSYM aday şifreleri ve TC Kimlik Numaralarıyla giriş yapacaklar. 
KPSS 16 EKİM 2016 SORULARI VE CEVAPLARI SORGU EKRANI
KPSS soruları ve cevapları için adaylar ÖSYM ais.osym.gov.tr adresine giriş yapmalı. KPSS adayları ÖSYM Aday İşlemleri Sayfası ais.osym.gov.tr'ye ÖSYM aday şifreleri ve TC Kimlik Numaralarıyla giriş yapacaklar. KPSS soruları ve cevap anahtarları ÖSYM ais dışında başka bir yerden açıklanmayacak. 

KPSS PUANI NASIL HESAPLANIR?
Genel kabul görmüş basit bir KPSS hesaplama sistemi var.
0.5 x (Genel kültür + genel yetenek neti) + 40 ile -+5 puan farkla puanınızı hesaplayabilirsiniz. Bu hesaplamaya göre yukarıdaki adayın puanı 0,5 x 70 + 40 = 75 puan olmalıydı. Ancak yapılan testler?n Türkiye ortalaması ve standart sapma değerleri -+5 puan oynamaktadır. 
Şüphesiz hesap konusunda en çok meraklı olanlar öğretmen adaylarıdır. Onbinlerce aday arasından öğretmen olmak isteyenler üç farklı oturuma girmektedirler. Lisans, eğitim bilimleri ve öabt testine giren adaylar atanmak için p121 puanına bakmaktadır. p121 puan hesaplama motoru ile de öğretmenlik puanı olan öabt puanınızı hesaplayabilirsiniz.

KPSS'DE KAÇ NE KAÇ PUAN?
KPSS 2016 Lisans bölümü için artık zaman daralıyor. Puanların ve netlerin en ince ayrıntısı ile hesaplandığı günlerdeyiz.
ORTA ÖĞRETİM – LİSE  P 94
48 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
73 NET 85 PUAN
85 NET 90 PUAN
P KPSS ÖN LİSANS P 93
35 NET 70 PUAN
58 NET 80 PUAN
70 NET 85 PUAN
82 NET 90 PUAN
KPSS LİSANS P3 PUANI
55 NET  70 PUAN
62 NET 75 PUAN
72 NET 80 PUAN
84 NET 85 PUAN
91 NET 90 PUAN

A Grubu Kadro Nedir?
Mesleklerle ilgili kadrolar A grubu kadrolardır.
 A grubu kadrolar için kamu kurum ve kuruluşları, adayları, KPSS puanlarına göre tekrar sınava tabi tutabilirler. A grubu kadrolar şunlardır: Başbakanlık , bakanlıklar, bakanlıklara ait; müsteşarlık, başkanlık ve bağımsız genel müdürlükler düzeyindeki bağlı ilgili kuruluşlar. Bu kuruluşların ortaklıklarında bulunan ve özel Yarışma sınavına tabi tutularak girilen ve belirli bir yetişme programı sonrası yeterlik sınavına tabi tutulan mesleklere ilişkin kadro ve görevler. İl özel idareleri, belediyelerin teftiş kurulları.
A grubu Kadrolarda Yerleştirme Nasıl Yapılır?
A grubu kadrolarda merkezi yerleştirme yapılmaz. Daha sonra bir giriş sınavı daha yapılır. Bu giriş sınavı da yazılı ve sözlü guruplardan oluşur.
KPSS B Grubu Nedir ?
İlk defa kamu hizmeti ve görevlerine atama yapılacak olanlar B grubu kadrolar olarak adlandırılır. Bu sınava lise, ön lisans, lisans mezunları ve son sınıfta olanlar başvuru yapabilirler. B grubu kadrolar şunlardır: KPSS A grubu dışında kalan tüm devlet kadrolarıdır. ( mühendislik, teknikerlik, memurluk, hemşirelik, mimarlık, avukatlık)
KPSS B Grubu Kadrolara Yerleştirme Nasıl Yapılır? B grubu kadroların yerleştirilmesi, KPSS puanları kullanılarak ve adayların kadrolarla ilgili tercihleri göz önünde bulundurularak, ÖSYM tarafından yapılır.
B Grubu Kadrolara Atanmak İçin KPSS Sınavından Başka Şart Aranır mı? Kamu kurum ve kuruluşlarının B grubu kadrolarına ilk defa atanacakların 657 sayılı devlet memurları kanununun değişik 48.maddesinde bulunan askerlik, sağlık, suç durumu gibi genel ve özel şartları taşımaları gerekir. Ayrıca bu kadroların yaş ve cinsiyet gibi özel şartları da bulunabilir.
KAÇ BİN MEMUR ALINACAK?
Hükümet kamu tarihin en büyük personel alımı için düğmeye bastı. Darbe girişiminin ardından görevden uzaklaştırılan veya açığa alınan personel sayısı 70 bini geçerken bir yandan da yeni alımlar hız kazandı. 2016 KPSS sonuçlarına göre henüz ne kadar memur alınacağı açıklanmadı. Fakat yapılan çalışmalar neticesinde bu sene en yüksek memur alımının gerçekleşmesi bekleniyor.
MEMUR OLMAK İSTEYENLER DİKKAT!
Bugüne kadar yapılan merkezi yerleştirmenin yerine sözlü sınav sistemi tüm kurumlara yayılacak. Sistem yasalaştıktan sonra kamuya alınacak tüm memurlar sözlü sınavdan geçirilecek. Soruşturması yapılmayan memur olamayacak
Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem bugün köşesinde FETÖ ile mücadele kapsamında kamuda yapılacak değişiklikleri kalema aldı.
İşte Erdem'in o yazısı:
Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında devlet personel rejiminde devrim gibi yenilikler devam ediyor. Edindiğimiz bilgilere göre, Milli Eğitim Bakanlığı'nda öğretmen alımlarında uygulanan sözlü sınav sistemi artık tüm kamu kurumlarına yaygınlaştırılacak. İlk uygulama Sağlık Bakanlığı'nda 2017'den itibaren başlıyor.
 
ARŞİV VE GÜVENLİK TARAMASI
 
Kamuda ağırlıklı olarak sözleşmeli personel Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları'nda bulunuyor. Bu iki bakanlığa alınacak tüm sözleşmeli personel sözlü sınav ve mülakattan geçirildikten sonra göreve başlayacak. Buna ilave olarak güvenlik ve arşiv soruşturmaları da yapılacak. Söz konusu sistem daha sonra tüm kamu kurumlarında da uygulanacak. Böylece KPSS puanının yanında sözlü sınav da gerekecek. Sistem FETÖ mensuplarının kamuya sızmalarının önüne geçilmesini sağlayacak.
 
SORU ÇALARAK GİRDİLER
 
Halen yürürlükteki uygulamaya göre kamuda görev almak isteyen memur adayları B grubu kadrolar için Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) girdikten sonra ÖSYM tarafından ilan edilen kadro ve pozisyonlara müracaat ediyor. Yüksek puan alanlar doğrudan kamuda memur olabiliyor. Özellikle FETÖ bu yolla elemanlarını kamuya sokabiliyordu. Soruları çalan teröristler bu yolla yüksek puanlara ulaşabiliyordu. Sadece adli sicile bakıldığı için de örgüt elemanları ayırt edilemiyordu.
Sözlü sınavla birlikte ÖSYM'nin merkezi yerleştirme sistemi de sona ermiş olacak. Bundan sonra memur olmak isteyenler sözlü ve mesleğine göre uygulamalı sınava girmek zorunda kalacak. Böylece merkezi yerleştirme yerine kurumsal alım uygulanacak. Kamuda ilk defa görev yapacaklar için ayrıca güvenlik ve arşiv soruşturması da yapılacak. Güvenlik soruşturması neticelendirilmeden hiçbir aday kamuda memur olamayacak.
 
ÖSYM YAPIYOR
 

Merkezi yerleştirme sisteminde Devlet Personel Başkanlığı ülke genelindeki tüm kamu kurumlarından personel talebi toplayarak bir liste oluşturuyor. Listedeki kontenjanlara ÖSYM tarafından KPSS puan sıralamasına göre yerleştirme yapılıyor. Bu işlem yılda iki kez (kasım-haziran) gerçekleştiriliyor. Merkezi yerleştirme ile kadrolu memur ile KİT sözleşmeli personel alınıyor. Öğretmen alımları gibi kurumsal alımlar bunun dışında tutuluyor.