Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Doç. Dr. Zeliha Leblebici ve Tarih Bölümü öğrencilerimizden Abdullah Sümer ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Kapadokya FM ‘Hepimiz Biraz Farklıyız Görmeyen Gözler’ programının yapım ve sunuculuğunu yapan Ömer Kavak’ın konuğu oldu.

3 Aralık Dünya Engelliler Gününün amacının kutlama değil farkındalıkları arttırma olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Zeliha Leblebici, “Topluma düşen görevler içerisinde en önemli olanı, engelli bireyi engeliyle değil; karakteriyle, hayattaki varlığıyla ve her insan gibi en iyi şekilde hayatta var olma hakkıyla tanımlamaktır” dedi.

Doç. Dr. Leblebici, “Kişinin engeline uygun yolların, binaların, hastanelerin, okulların varlığı, engelli bireyin engelinden bağımsız olarak var olmasını sağlayacaktır. Engellilere acımaktansa, onları bir birey olarak kabul ediyor olmak, topluma düşen esas görevdir. Engellilere yönelik halkın eğitilmesi, bu konuda programların düzenleniyor olması da topluma düşen görevler arasındadır.

Engelli bireyler, bir şekilde kendilerine yetebilecek durumdadırlar. Engelleri aslında onlar için bir eksiklik değildir. Ancak daha önceden de söylediğim gibi, toplumun olumsuz tutumu ve baskısı nedeniyle engelli bireyler yaşam içerisinde sıkıntı yaşamaktadırlar. Bu nedenle, toplum olarak engellilere olan bakış açımızı değiştirmeli, onları da normal bir birey olarak kabul etmeli ve acıma-dışlama duygularından kendimizi arındırmalı, engelli bireylerin varlığına saygı göstermeliyiz” şeklinde konuştu.

Farkındalıkların artırılması konusunda yapılan çalışmalardan örnekler veren Leblebici, Yazar Aliye Yücel’in ENGELOJİ adlı kitabının her birey tarafından okunması gerektiğini söyleyerek bu eserin engelliler konusundaki farkındalığın artmasına yardımcı olacağını vurguladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Engelsiz Üniversite Birimi faaliyetlerinden bahseden Leblebici, Engelliler konusundaki duyarlılığından ve çalışmalarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’a da öğrenciler adına teşekkürlerini bildirdi.

Üniversitemiz Tarih Bölümü öğrencilerinden olan ve İstanbul Görme Engelliler Spor Kulübünde oynayan ayrıca futbolda Avrupa birinciliği kazanan Abdullah Sümer ise, kendi yaşam hikâyesinden bahsederek spor hayatına nasıl atıldığını anlattı. Sümer, “Engelliler konusunda farkındalığımızı artırmalıyız çevremize daha duyarlı olmalıyız” diye konuştu.