Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘9. Farabi ve Mevlana Akademik Değişim Programları Toplantısı’ Uludağ Üniversitesi ev sahipliğinde Bursa’da yapıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesini temsilen Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğümüz uzmanlarından Uzman Sema Bilgin Tataroğlu’nun katıldığı toplantının açılış konuşmasını; Uludağ Üniversitesi Mevlana Kurum Koordinatörü Doç. Dr. Fatih Karpat, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay ve Yükseköğretim Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet İsmail Safa Kapıcıoğlu yaptı.

Toplantıda konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, ‘Yükseköğretim Sistemimizdeki Yeni Açılımlar ve Hareketlilik Odaklı Gelişmeler’ konulu sunumda bulundu. Mandal sunumunda;  yükseköğretime olan talep, bilgi ve iletişim teknolojileri ile çeşitlenen eğitim programları, yükseköğretim kurumlarının çeşitliliği, misyon farklılaşması, azalan kamu kaynakları, uluslararasılaşma, eğitim-öğretim ve araştırmanın yanında toplumsal katkının öneminin artması, küreselleşme ile artan işbirlikleri, dünyada yükseköğretim sistemleri, kalite güvencesi ve yeterlilikler çerçevesi başlıkları altında değişim programlarına olan yönelimlerden bahsetti.

Prof. Dr. Hasan Mandal sunumlarının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Akademik Değişim, Destek ve Lisans Tamamlama Birim Sorumlusu Ayşegül Kutay Gündoğan, ‘Akademik Değişim Programlarının Yenilenme Süreci’ hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Gündoğan, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında 17 Eylül 2015 tarihinden itibaren akademik değişim programlarını koordine eden ve yürüten bir komisyonun faaliyete geçtiğini belirtti. Gündoğan konuşmasında, komisyonun mevcut yönetmeliklerde revizyona gittiğini ve öğrencilerin ve üniversitelerin değişim programlarının koordinasyonu esnasında yaşadıkları sıkıntıların dikkate alınarak ilgili değişikliklerin tamamlanacağını belirtti. Gündoğan ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Akademik Değişim, Destek ve Lisans Tamamlama Birimimin programların işleyişleri esnasında üniversitelerden bekledikleri hususlar hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantı, Farabi ve Mevlana Değişim Programları Yönetmelik Değişikliğine İlişkin Üniversitelerden gelen önerilerin değerlendirilmesi ile devam etti.