Okullar, akademik bazlı eğitimin verildiği yerlerdir; okul temelli ana okulu, ilk okul, orta okul şeklinde gruplandırılır. 12 yıllık zorunlu eğitimin ilk basamağı 4 yıl ilk okul, ikinci basamağı da orta okuldur.  Ana okulları, zorunlu eğitim kapsamında değildir; ayrıca ilkokulların bünyesinde, 6 yaş gurupları için ana sınıfları ile eğitimler verilir, bunlarda zorunlu eğitim kapsamında değildir. Eğitim kurumlarında eğitim-öğretim faaliyetleri; üniversitelerin lisans mezunu pedagojik formasyon almış öğretmenler tarafından verilmektedir. Eğitim-öğretim; ana okullarında, sabah ve öğle sonrası olabilirken, anasınıflarında sadece sabah ya da sadece öğle sonrası yapılmaktadır. Eğitim kurumları, Millî Eğitim Bakanlığına bağlıdır.

Kreş ve gündüz bakım evleri, çalışan annelerin çocuklarının mesai saatleri içerisinde güvenle bakımının yapılığı yerlerdir. Burada da bakım hizmeti eğitimini almış kişiler görev yapmaktadır. Kreş ve gündüz bakım evleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kurumlardır.

Okul öncesi kavramı içerisinde, ilkokuldan önceki yapılanmalar akla gelmektedir; ana sınıfı, ana okulu, kreş algılanmaktadır. Ancak kreş bakım amaçlı, diğerleri eğitim amaçlı yerlerdir; zaten bağlı bulundukları bakanlıklar da bu duruma açıklık getirmektedir.

Pandemi göstergelerinin yukarı seyir izlemesi ile birlikte, ekonomik anlamda kısıtlamalara gidilmek mecburiyetinde kalınmıştır. Zorunlu olan ve akademik eğitimin başlangıcı olan ilkokullar dahi uzaktan eğitime geçmiştir. Hem bu yılın 1. sınıfları okuma yazmayı, hem de geçen yıl başlangıçlı 2. sınıflar tam manası ile okuma yazmayı başarabilmiş değillerdir.

İlkokul bünyesindeki, anasınıfları pandemi kapsamında 3 saatlik bir eğitim-öğretim hizmeti sunmaktadır. Yani 8 saat mesainin olduğu bir zamanda 5 saat bu çocuğa bakabilecek birileri var demektir. Kaldı ki, okula gelen öğrencilere bakıldığında çoğu, çalışmayan annelerin çocuklarıdır ve bunlar pandemi yasakları kapsamındadır.

En önemli eğitim basamağı olan 1. ve 2. sınıfların uzattıktan eğitime yönlendirilip; zorunlu bile olmayan anasınıflarına pandemi kısıtlamalarının bulunduğu saatte, öz bakım, öz denetim ve hijyen kültürü gelişmemiş bir yaş gurubunun ve hatta çoğu çalışmayan annelerin çocuklarının okula gelmesi “çalışan anneler” olgusuna hizmet etmemektedir. Kaldı ki çalışan annelerin çocukları 1. sınıfa dahi gelmemektedir.

Ülkemizin günlük vaka sayısının, dünya listesinde ilk basamaklara çıktığı bir zamanda, çalışmayan annelerin çocuklarının yoğunluğunda olan bir anasınıfı eğitimine izin verilmesi;virüs riski sebebi ile tüm öğretmenler uzaktan eğitim verirken, en korunmasız çocuklara bire bir eğitim veren okul öncesi öğretmenlerinin ve ailelerinin sağlığını riske etmektedir.

Çözüm; çalışan annelerin çocukları,

-kreş ve gündüz bakımevi yaş gurubunda ise o kurumlara bakım içinyönlendirilmelidir,

-ana sınıfı yaş gurubunda ise eğer ilde veya ilçede sabah ve öğle sonrası eğitim hizmeti veren bir ana okulu varsa o kurumlara eğitim için yönlendirilmelidir,

-özel ana okulları, okulöncesi ortak noktasından bu faaliyetleri yapmaktadır,

-çalışmayan annelerin çocukları, 1. sınıflarda olduğu gibi pandemi yasaklarına uymalıdır,

-küçük büyük demeden kurallarına ne kadar çok uyulursa, kısıtlamalar o kadar erken kalkacaktır.