Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde ‘Çanakkale Ruhunu Anlamak ve Yaşatmak’ konulu konferans düzenlendi.

Üniversitenin Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından tertip edilen ve Ürgüp Sebahat Erol Toksöz Yüksekokul Müdürlüğü tarafından desteklenen “Çanakkale Ruhunu Anlamak ve Yaşatmak” konulu konferans, Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Üniversitenin farklı bölümlerinden öğretim üyeleri,  öğrenciler ve 19 Mayıs İlköğretim Okulu öğrencilerinin hazır bulunduğu konferansa Uşak Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ konuşmacı olarak katıldı. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Tarih ve Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Saraç yaptı. Saraç,  “Çanakkale’yi, Çanakkale yapan gelenler değil! Çanakkale’yi Çanakkale yapan, gelenleri karşılayan asil ruhtur. O öyle bir ruhtur ki, çelik ve barut; inancın, imanın ve azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki ben esir yaşamaktansa, özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur. Çanakkale öyle bir yer ki, yokluk varlığı yenmiştir. Maneviyat maddiyatı yenmiştir. Esaretin zinciri kırılmıştır” dedi. 

Prof. Dr. Murat Mustafa Öntuğ ise  “Osmanlı Devleti’nin karşısında olan devletlerin amacı İstanbul’du. Başkent alınırsa Osmanlı tarihe karışacak ve Türk Milleti bu topraklardan atılacaktı. 1. Dünya Savaşında Osmanlının karşısına dikilen güçler bugün de 15 Temmuz’da, El Bab’ta ve Afrin’de geldiler. Bunlar gelmeye devam edecekler. Ama anlamadıkları tek şey nasıl ki o günlerde bu asil millet onları geri göndermişse,  bugün de geri göndermeye devam edecek” diye konuştu. 

Katılımcılar Duygulu Anlar Yaşadı

Konferans sonunda sahne alan Tarih Bölümü öğrencilerinin şiir dinletisi ve seslendirdikleri Çanakkale türküleri katılımcılara ve gençlere Çanakkale ruhunu tekrar canlandırdı. 

Ayrıca USET Meslek Yüksekokulu öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin Çanakkale Destanının yaşanmış hikayelerinin konu edildiği tiyatro gösterisi katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Katılımcılar gösteri sonunda sahne alan öğretim elemanlarını ve öğrencileri göstermiş oldukları başarılı performanslarından dolayı dakikalarca ayakta alkışladı.