Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından ‘18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. Yıl Dönümü’ dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi. Programda, şiir ve konuşmaların yanı sıra Çanakkale destanını konu alan ‘Bir Hilal Uğruna’ konulu izleti katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

18 Mart Çanakkale Zaferinin 100. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenen ve üç gün sürecek olan etkinliğin açılışına; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Ürgüp Kaymakamı Alper Balcı, Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İsmail Bekci, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

Katılımcılara buğday çorbası, hoşaf ve ekmekten oluşan ‘Ecdat Mönüsü’ ikramının yer aldığı program, Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın Atatürk Anıtına çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından edilen dualarla başladı. Programda Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, protokol üyeleri ve katılımcılar Çanakkale Savaşında şehit olan 524 Nevşehirli kahraman anısına Çanakkale’deki savaş alanından getirilen topraklarla Rektörlük önüne çınar fidanları dikti. Tören daha sonra Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezinde devam etti.  

Üniversitemiz Öğrenci Konseyi Başkanı İlhan Aktaş’ın konuşmalarının ardından  törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç,  “Şu bir hakikat ki o kahraman nesil olmasaydı bu gün burada toplanamazdık. Canını ve kanını bu günümüz için feda eden o kahraman nesli huzurlarınızda minnet ve şükranla yâd etmek istiyorum. Evet. O nesil ki dinini, namusunu ve vatan toprağını çiğnetmedi. Yüreklerinde çarpan ‘Çanakkale geçilmez’ nidası, tam bir asırdır gök kubbede yankılanıyor. İnşallah bundan sonra da yankılanacaktır” dedi.  

Tarihimizin en önemli iftihar tablolarından biri olan Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihini sil baştan değiştiren bir hadise olduğunu söyleyen Rektör Kılıç, bu iftihar tablosunun mimarlarının, çocuk yaştaki ve yürüyemez durumdaki yüz binlerce kahraman olduğunu belirtti. Rektörümüz sözlerine şöyle devam etti: “Anadan ve yardan helalliğini alıp 'düşmana karşı' göğsünü siper edenlerin al kanlarıyla yazdığı destanın adıdır Çanakkale. Bu sebeple Çanakkale’yi anarken derin bir saygıyla anmak gerek. Çanakkale’yi ya da cepheye koşan Mehmet’i nasıl anlamalıyız? Onu cepheye gözünü kırpmadan koşturan neydi? Bu sorular hayatımızı çepeçevre kuşatması gereken sorulardır. Bu soruların idraki, o kahramanların bu günkü yoldaşları olmayı mümkün kılar. Dolayısıyla Çanakkale bir şuur ve ruh olarak benliğimizi sarar.

 “Asım’ın Nesli” çocuk, genç, yaşlı, kadın demeden vatan savunması için koştu Çanakkale’ye. Vatan savunmasına Nevşehir de kayıtsız kalmadı. Vatan için, namus için, bayrak için koştu Nevşehir Çanakkale’ye. Çanakkale’de tam 524 Nevşehirli vatan evladı toprağa düştü, ‘Ölümsüzler’e karıştı. Onları ne kadar yad etsek ne kadar dualarla ansak da haklarını ödememiz mümkün değil. Ancak, 100. Yıl etkinliğimiz vesilesiyle Nevşehirli Çanakkale şehitlerimizin yer aldığı “Nevşehirli Çanakkale Şehitleri” kitabını da üniversitemizin bir kültür hizmeti olarak hemşehrilerimizle paylaşmak istedik ve şu anda elimde gördüğünüz bu kitabı bastırdık. Elinizdeki bu kitapla Nevşehirli ‘Ölümsüzler’imizin adını yeni neslimize öğretmek istedik. Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında, adını tarihin sayfalarına altın harflerle yazdıran ecdadımızı genç nesillerimizin zihnine kazımak istedik. Bundan sonra da Nevşehirli şehitlerimiz, gazilerimiz hakkında daha ayrıntılı çalışmalar yapacağız. 

Bu düşüncelerle 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 100. Yıldönümünde Aziz Şehitlerimizi bir kez daha saygı, minnet ve şükranla yâd ediyorum. Ruhları şâd olsun.”  

Rektörümüz, konuşmalarının ardından Üniversitemiz tarafından düzenlenen ‘Ecdada Mektup’ adlı yarışma sonucunda dereceye girerek birinci olan Büşra Sağlar, ikinci olan Bahar Avcı ve üçüncü olan Hasene Nur Eğribaş’a ödüllerini takdim etti.

Etkinlik kapsamında Üniversitemiz Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu tarafından sahnelenen ‘Bir Hilal Uğruna’ adlı izleti ile devam etti. Katılımcıların duygulu anlar yaşadığı ve ayakta alkışladığı etkinlik sonunda, Rektörümüz Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksek Okulu öğrencileri ile emeği geçenlere teşekkür belgesi takdim etti.

Etkinlik, ‘Çanakkale Zaferi’ konulu sinema gösterimiyle son buldu.