CNN Türk yazarlarından Gazeteci Yazar David H. Geviş, bugünkü köşe yazısında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine yer verdi. İşte Gazeteci, Sosyal medya uzmanı David H. Geviş’in o yazısı:

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi örneği
Türkiye'de durum ne peki?
Biraz ülkenin iç kesimlerine gidelim. Üniversitenin şehir sosyolojisine ve ekonomisine etkisinin farkında olan bir isim var orada. O isim; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi rektörü Prof Dr. Mazhar Bağlı. Mazhar hoca, sağlıklı bir şehir ve üniversite ilişkisinin iki taraf için de pozitif sonuçlar doğuracağına inanmış bir akademisyen-yönetici.
Prof. Dr. Mazhar Bağlı, atandığı günden beri de üniversite ile bölge halkı arasındaki ilişkileri geliştirmeye özel bir önem vermiş. Nevşehir kent ekonomisine can veren iş insanları, bürokratik nüfus, kente renk katan sembol isimler, sanatçı ve aydınlarla yapıcı bir ilişki geliştirmek için özel bir çaba harcamış.
Mazhar hoca, üniversitedeki eğitim programlarına yön verirken de kentin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verecek ve o yapıdan beslenmesini sağlayacak adımlar atmış. Üniversitede adeta uyur durumda olan Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü'nü canlandırmaya, Alevilik- Bektaşilik konusunda ülkenin önde gelen uzmanlarını, bu enstitü çatısı altına toplamaya çalışmış. Amaç; burayı, ülkenin, Alevi Bektaşi felsefesi konusunda önemli bir merkez haline getirmek.

Dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya ile yakınlaşmak
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi'nde bu kapsamda atılan bir başka adım da Japon Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı bölümünün açılması oldu. Çünkü köklü bir tarihe ve mistik bir coğrafyaya sahip Kapadoya bölgesine, Japonlar büyük ilgi gösteriyor. Bölgeye bir kaç kere gelen Japonlar bile var. ABD ve Çin'den sonra dünyanın 3. büyük ekonomisi olan Japonya'dan gelen bu turizm trafiğini daha doğru yönlendirmek, bu ilişkiyi Nevşehir ve Türkiye için daha ileriye taşımak için de akademik düzeyde Japoncayı iyi bilen yetişmiş insan gücüne ihtiyaç var. Bu bölüm işte bu insan kaynağını elde etmeye yarayacak.
Belki atılan bu tohum, ileride turizm ve sanayi yatırımı olarak şehre geri dönecek.Nitekim Japonya hükümeti de bu bölümün coşkulu açılışına büyük ilgi gösterdi. Japon siyaset ve ekonomik camiasından isimler de katıldı bölümün açılış törenine. Dunlop Falken Türkiye CEO'su Fujio İnada ile de Japon Elçiliği'nden Koichiro Nakamura ile de açılış töreninde tanıştım.
Prof Dr. Mazhar Bağlı: eğitimde kalite için global netwoking yapıyoruz
Mazhar Hoca, törenden 2 gün sonra da İran'daki bir eğitim fuarına katılmak için akademik ekibiyle birlikte Tahran'a gitti. Ekip arkadaşlarıyla konuştum; en son Barselona'ya gitmişler. Kendilerini sadece üniversite için değil Nevşehir için de adeta bir misyoner olarak görüyorlar. Oralarda kazandıkları bağlantıları sadece üniversiteye değil şehre de aktarmaya çalışıyorlar.
Mazhar hocanın amacı dünya üniversiteleriyle işbirliği kurarak öğrenci ve öğretim görevlisi değişimini en üst düzeye çekmek. Bu anlamda ciddi bir networking faaliyeti yürütüyor. Üniversitenin başarısını arttırarak, şehir için gurur duyulan bir sembol haline gelmesini istiyor.O'na göre eğitim sadece öğrencinin sınıfta öğrendikleriyle sınırlı değil... Farklı mantalite ile yetişmiş, farklı bir kültür ve eğitim sisteminden gelmiş yabancı eğitmen ve öğrencilerle bir arada olmanın da öğrencilere çok şey kattığına inanıyor Mazhar Hoca.
Fazla söze gerek yok; 290 bin nüfuslu bir Anadolu kentinde, 19 bin öğrencili ve henüz 10 yaşındaki bir devlet üniversitesinin, böyle yüksek bir motivasyonla çalışması ve güzel şeyler yapmak istemesi, gerçekten çok sevindirici. Yolları açık olsun.