47.TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında Nevşehir Özel Altınyıldız Koleji Öğrencilerinden Zehra TÜKEL ve Zeynep Sare PINAR ve Tarih Öğretmeni Oğuz BALIK'ın danışmanlığında Tarih alanında "Nevşehir'de Yeni Bir Şehir Doğuyor" adı ile bir araştırma projesi hazırlanmıştır.
Öğrenciler bu çalışmalardaki amaçlarının "Nevşehir ili,Merkez ilçelesi,Nevşehir Kalesi çevresinde bulundan 396.000 m2'yi kapsayan alanda Nevşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında ortaya çıkarılan Dünya'nın en büyük yeraltı şehrine ait bilgileri,kalıntıları,görselleri kamuoyu ile paylaşmak ve dünyanın en büyük yeraltı şehrinin tanıtımına katkı sağlamak '' olduğunu söylediler.
Projenin en büyük destekçisi olan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER  "Kapadokya'da geçmiş dönemlerde yaşam sürmüş medeniyetler hakkında net bilgilere erişilebilecek kazı çalışmalarında ilginç malzemeler bulduklarını ve Hitit öncesi döneme dayandığı yönünde öngörülerimiz var bilimsel çalışmaların laboratuvar ortamlarından tamamlanmasının ardından daha net bilgilere ulaşabileceğiz. Kazı çalışmalarında tarihsel sürecini henüz tespit edemediğimiz lüle taşından yapılan pipolar gibi ilginç eşyalar bulduk. Bunlar insanlık tarihi açısından elimize net veriler sunabilir" ifadelerini kullandı. 
Bulunan bu eserlerin numaralandırılıp, fotoğraflanıp saklandığını kaydeden Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Kahve dibeği de çıkan yer altı şehrinin tamamen temizlenip Nevşehir ve Ülke turizmine kazandırılması için Nevşehir Belediyesinin çok ciddi bir çalışma sergilediğini de sözlerine ekledi.
Bulunan bu yeraltı şehrinin temizleme çalışmaları sona erdiğinde, tanıtımının doğru ve etkili bir şekilde yapılırsa ülke ve bölge turizmine büyük katkı sağlayacağını söyleyen öğrenciler; Bu tanıtım için TÜBİTAK Projesi hazırlayarak öncülük ettiklerini ve proje hazırlık aşamalarında desteklerini esirgemeyen Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVERE ve Belediye çalışanlarına,Proje fikrini ortaya koyan Altınyıldız Koleji Genel Müdürü Serhat İĞDECİ'ye Projeye destek veren Lise Müdürü Özkan KILINÇ'a ve tüm öğretmenlerine  teşekkür ettiler.