Eğitim İş Nevşehir Şube Başkanı İbrahim Demir, Cuma günü sona erecek olan 2018-2019 eğitim öğretim yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak, öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

 2018-2019 eğitim öğretim yılında, eğitim sisteminin, eğitim ve bilim emekçilerinin yıllardır biriken sorunlarının daha da arttığına dikkat çekerek, “Her gün değişen eğitim programları öğrenci ve velilerin tedirginlikleri ile sonlanmaktadır. Biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim çalışanlarını itibarsızlaştırarak, eğitimi niteliksizliğe, düzensizliğe ve kaosa sürükleyerek, belirsizliklerle dolu sınav sistemi ile çocuklarımızın geleceği ile oynamaya devam etmektedir” dedi. 

‘Olumsuz Etkiledi’

Eğitim sisteminin sürekli değiştirilerek alt üst olduğunu söyleyen Demir, “TEOG sisteminin kaldırılışının ikinci yılında, liseye giriş ve üniversite sınavlarıyla ilgili onlarca değişiklikler ve belirsizlikler, liselerde temel ders olan matematik dersinin etkisizleştirilmesi, öğrencileri eleme adına zorlaştıran anlayış, ders kitapları ya da müfredatla sık sık oynamalar eğitim sistemimizi alt üst etmektedir.  Ortaokul sonrası çıkmaza giren öğrenciler, lise mezunu olan öğrencilerin üniversite kapılarında bekletilmesi, üniversitelerde birçok bölümün kapatılma hazırlıkları, öğretmen yetiştiren kurumların itibarsızlaştırılması, farklı bölüm mezunlarının da öğretmen olarak atanabilmeleri için yapılan hazırlıklar ve bunlardan doğan belirsizlikler öğrencileri, velileri ve öğretmenleri olumsuz etkilemiş, toplumu kaygıya sevk etmektedir” diye konuştu.

‘Belirsizliğe Sürüklüyor’

‘Yapılan değişiklikler çocukların bugününü ve geleceğini belirsizliğe sürüklemektedir’ diyen Demir“ Daha önceki yıllarda MEB’in, “En büyük ve en kapsamlı eğitim hareketi” dediği Fatih Projesi’nde başarısızlık tescillenmiş, iletişim operatörlerinden alınan 1 milyon 438 bin tablet çürümeye terk edilmiş ve projenin kamuya yükü 2 milyar lira olduğu iddia edilmiştir. Bir yandan temel bir insan hakkı ve bir kamu hizmeti olan eğitim piyasaya açılırken, öte yandan da ulusal belleği silinmiş, sorgulamayan, itaatkar, kendi adına karar verenlerin kararlarına biat eden bir nesil yetiştirilmeye çalışılmaktadır. Çocuklarımızın öğrenmeye değil, sınavlara koşullandırıldığı, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek ve güvencesiz çalışmaya zorlandığı, kadrolaşmanın sınır tanımadığı, okullardan bilim ve sanatın kapı dışarı edildiği, matematiğin tartışmaya açıldığı, dini referans alan uygulamaların arttığı bir eğitim sistemiyle sağlıklı bireylerin yetiştirilmesi mümkün değildir” dedi. 

‘Acil Adım Atılmalı’

Eğitim-İş Nevşehir Şubesi olarak, çocuk ve gençler için acil adımlar atılması gerektiğini aktaran Iltar, “Parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin tüm vatandaş için ayrım gözetmeksizin hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu düşünceler altında tüm öğretmenlerimize ve öğrencilerimize iyi tatiller, sağlıklı günler diliyoruz. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek tüm gençlerimize başarılar dileriz” şeklinde konuşmasını tamamladı.