“3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla Nevşehir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından "Erişilebilir Türkiye Engelsiz Yaşam" konulu web konferans düzenlendi.

Moderatörlüğünü Nevşehir Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünden Fizyoterapist Nazmiye Uzlaşır’ın yaptığı konferansa Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Leblebici ile Nevşehir Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Gülcan Bayındırlı katıldı.

Web konferans olarak gerçekleştirilen ve 200 kişilik katılım sağlanan konferansın açılışında konuşan Fizyoterapist Nazmiye Uzlaşır erişilebilirlik ve engellilik kavramları üzerinde açıklama yaptıktan sonra, Nevşehir’deki erişilebilirlik örneklerine değindi. İstihdam edilen zihinsel engelli genç bir kız üzerinden engelli bireylere nasıl davranılması gerektiğini anlatan Uzlaşır, gerçek erişilebilirliğin ‘Gönüllere erişmek’ olduğunu söyledi.

Konferansa davetli konuşmacı olarak katılan NEVÜ Engelsiz Üniversite Birim Koordinatörü Prof. Dr. Zeliha Leblebici, Engelsiz Üniversite Biriminin çalışma prensiplerinden bahsettikten sonra, NEVÜ’de eğitim gören özel gereksinimli öğrencilere akademik, fiziksel ve sosyokültürel faaliyetlere erişimleri konusunda yapılan çalışmalardan bahsetti.

Leblebici, NEVÜ Engelsiz Üniversite Biriminin çalışmaları sonucunda NEVÜ olarak 2018 yılında “Yılın Üniversitesi” ödülüyle birlikte Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’ün ‘2020 Yılı Bayrak Ödülleri’ kapsamında 3 fakültede ‘Mekanda Erişim’, Damat İbrahim Paşa yerleşkesinde de ‘Sosyokültürel Faaliyetlere Erişim’ konusunda yapılan başarılı ve güzel çalışmalar sonucunda ‘Mavi Bayrak ve Turuncu Bayrak’ ödülünü aldıklarını söyledi. “Engelsiz Yaşam” için Üniversite olarak çalışmalarına bu doğrultuda devam edeceklerini belirten Leblebici, 3 Aralık için farkındalıkların arttığı bir gün olmasını dileyerek sözünü bitirdi.

Nevşehir Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Gülcan Bayındırlı ise, sosyal erişilebilirlik kapsamında engelliler için ev tipi sosyal hizmet modeli olan ‘Umut Evi’ hizmetini anlattı.