NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen program, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şengül, Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr.  MehmetÇeribaş, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şamil Yeşilyurt, fakülte öğretim üyeleri, üniversitenin akademik ve idari personeli, sivil toplum kuruluşları ve öğrencilerin yoğun katılımı ile gerçekleşti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şengül’ün açılış konuşması ile başlayan program, Doç. Dr. Şamil Yeşilyurt’un  “Ölürken Dirilenler” başlıklı konferans konuşması ile devam etti.

Çanakkale Savaşı’na dair özel görüntülerle desteklediği konuşmasında Çanakkale şehitlerini anmaktan öte onları anlamak gerektiğini vurgulayan Yeşilyurt,  Çanakkale Zaferi’nin kolay kazanılmadığını, bu büyük zaferin vatanın her köşesinden vatan evlatlarının ortaya koyduğu cansiperane fedakarlıklarla kazanıldığını vurguladı.