Özel Nevşehir Emniyet Sürücü Kursu Kurucusu Mustafa Ayhan AKÇALI , FİB Haber muhabirine yaptığı açıklamada, değerli hemşerilerimizin terettü de düşülen tüm konularla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
 

Aday Sürücülük(Stajyer Ehliyet) Uygulaması Nedir?

Aday sürücülük kavramı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle ortaya çıkmıştır. 2019 yılı itibariyle bu değişiklikler uygulanmaya devam etmektedir. Bu makalede sizlere aday sürücü (stajyer ehliyet) uygulaması hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar en ince ayrıntısına kadar anlatılmıştır.

Stajyer ehliyet süresi kaç yıldır?

En son 10 şubat 2018 ehliyet sınavında da sorulmuş olan stajyer ehliyet süresi 2 yıldır.

Stajyer ehliyet nedir?

- Stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, üstte belirtilen stajyer ehliyet süresi boyunca75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psikoteknik testine girmesi gerekecektir. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek.

75 Ceza puanı nasıl doldurulur?

Sık yapılan hataların ceza puanları:

- Trafikte seyrederken telefonla konuşmak : 10 Ceza puanı
- Kırmızı ışıkta geçmek : 20 Ceza puanı
- Emniyet kemerini bağlamamak : 15 Ceza puanı
- Hız sınırını aşmak : 10 Ceza puanı
- Muayenesiz araç kullanmak : 10 Ceza puanı
- Park yasağına uymamak : 20 Ceza puanı
- Yayaların geçiş üstünlüğü olan yerlerde, yayalara izin vermemek : 20 ceza puanı
- Şerit izleme kurallarına uymamak : 20 Ceza puanı

Yorum: 75 ceza puanına ulaşmak, 3-4 hata yapmanız durumunda gerçekleşebilir (Yapılan hatanın ceza puanına göre).

Yönetmeliği göre üst üste yapılan hatalar:

-İki yıl boyunca ;

-Üç kez trafik ışıklarının ihlal edilmesi,

-Hız limitlerinin üç defa ihlali,
 

-Sağa- sola, dönel kavşaklarda yayalara, bisiklet kullanıcılarına geçiş hakkının 3 defa ihlal edilmesi,

-Okul geçitlerinde öğrenci geçişlerinin ihlal edilmesi,

-Emniyet kemerinin 3 defa takılmaması,

-Araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promil alkol ile yakalanmak,

-Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında asli kusurlu olmak durumlarında sürücü belgesi iptal edilir.

Not: Yönetmelikteki en katı madde alkol üzerinedir. Yönetmelikte açıkça sürücü adaylarının kesinlikle 0,20 promil üstünde olacak şekilde alkollü araç kullanmaması istenmektedir.

Aslı olmayan haberler:
 

Daha önce haberlerde ve sosyal medyada, aday sürücü yanında "refakatçi"olması gerektiği, aday sürücünün "tek başına trafiğe çıkamayacağı" gibi yalan yanlış haberler yayılmıştır. Böyle bir durum kesinlikle yoktur. Bununla birlikte ehliyet almak artık çok zor gibi bir düşünce de yayıldı. Yasada istenilenler zaten bir sürücünün uyması gereken kuralları yansıtıyor. Aday sürücü uygulamasının amacı can ve mal kayıplarını en aza indirerek düzeni sağlamaktır. Yasada sizden farklı bir şey istenmiyor. İstenilen şey kurallara uymanız... Zaten normalde de "100 ceza puanına ulaşan herhangi bir sürücünün" de sürücü belgesine el koyulmaktadır.

- Normal bir sürücü için yasada: "100 Ceza puanına ulaşan şoförün 2 ay belgesi alınır. Kurs eğitimi alır. İkinci defa 100 Ceza puanını dolduran şoförün belgesi 4 ay süreyle elinden alınır, sürücü kursunda tekrar ders alır ve psikoteknik testine girer. Üçüncü defa 100 puanı aşarsa mahkemeye sevk edilir.

- Stajyer sürücü yanında biri olmadan şehir dışına çıkabilir mi? Evet çıkabilir. Daha önce yalan haberler yapılıp insanların kafaları karıştırıldı. Aday sürücünün yanında tecrübeli birinin olmasına gerek yok kurallara uymak koşuluyla dilediği gibi aracına binebilir.

Yeni Ehliyetler Nasıl?

https://ehliyetsinavihazirlik.com/images/2016-ehliyet-belgesi.png

Büyümek için tıklayınız

- 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle ehliyetler yenilenmeye başladı. 80 ülkede geçerli hale geldi. Ehliyet Avrupa standardı getirildi.

- Ehliyet sınıf sayısı 16'ya çıktı. Şu anki ehliyet sınıfları A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, DE, M, F, G ve K olarak sıralanmaktadır.

- B grubu için 10 senede , E grubu için 5 senede bir sağlık raporu istenecek. Böylelikle ömürlük ehliyet uygulaması ortadan kalktı.

Stajyer ehliyet nasıl olacak?

İnsanlarda şöyle bir algı oluştu aday sürücü ehliyetlerinin farklı olacağı zannediliyor. Hayır öyle bir durum yok. Hatta ehliyetler üzerinde sizlerin aday sürücü olduğunuzu işaret eden herhangi bir ibare dahi bulunmuyor. Sistemsel olarak emniyet kayıtlarında aday sürücü olduğunuzun bilgisi yer alıyor.

İki sene sonunda herhangi bir kusurunuz yoksa kendiliğinden aday sürücülüğünüz kalkacak. Kart yenilemenize gerek yok. Herhangi bir başvuru veya ücret ödemenize de gerek yok.

Daha önce ehliyeti olup ehliyet sınıfını yükseltenler veya başka bir sınıftan ehliyet almak için başvuru yapanlar aday sürücü olacak mı?

Hayır bu yasa 2016 yılından itibaren "ilk defa ehliyet alanları" kapsıyor. Daha önce belgesi olup sınıf yükseltenleri veya başka bir sınıftan ehliyet alacakları kapsamıyor.

Bu yasa sürücü belgesi alanları ve herhangi bir sebeple sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanları ilgilendiriyor.

Yeni ehliyet sistemi

- Sürücü kurslarına yazılan sürücüler direk minibüs süremeyecek. En B grubu ehliyetinin olması ve yaşının 21 olması istenmektedir.

- Eskiden direksiyon sınavlarında normalde tek stopta aday başarısız kabul ediliyordu. 2.defa stop eden aday sınavda başarısız kabul edilmeye başlandı.

- Direksiyon sınavları 30 dakika sürmekteydi ve 35 dakikaya yükseltildi. İlk 5 dakikasında adayın heyecanını yenmesi için araç tanımayla ilgili sorular soruluyor.

- Teorik sınavlarda artık trafik adabı soruları da sorulmaya başlandı. Toplam 50 soru sorulan ve 60 dakika süren ehliyet sınavının uygulamasında değişiklik yapılmamıştır. 2019 yılında 50 soru sorulacak ve sınav süresi 45 dakika olarak devam edecektir.

- 2016 yılından beri sürücü adayı otomatik vites araç kullanabilmek için başvuruda bulunabiliyor. Uygulama dersleri ve uygulama sınavı otomatik vitesli araçta gerçekleştirilecek. Fakat ehliyet belgesiyle manuel araç süremeyecek.

- Ehliyet belgeleri Avrupa standardına uygun olduğu için yurt dışındayaşanan problemlerin önüne geçilecek.

- Sürücü kurslarına taban fiyat uygulaması geldi. Her ilde kurulan komisyonlar o ilin sosyo-ekonomik durumuna göre fiyat belirlemektedir. O ilde belirlenen fiyattan daha düşük bir fiyatı kurslar veremeyecek. Yani pazarlık söz konusu olmayacak.

- Ehliyet sınavı için eğitim düzeyi değişmemiştir. İlkokul mezunları başvuruda bulunabilmektedir.

Değerlendirme

2013 yılından beri gerek ehliyet teorik sınavları, gerek direksiyon uygulama sınavları bakımından köklü değişikliklere gidildi. Stajyer sürücü adayı uygulaması nasıl bir sonuç doğuracak ve adaylar ne kadar etkilenecek henüz bu sorunun cevabı belli değil. Bunun yanında bir aday hiç bir şekilde trafiğe çıkmadan da stajyerliği ortadan kaldırılacak. Kanunların amacı can ve mal kayıplarını en aza indirme olduğu için, çıkarılan kanunun ülkemize olumlu etkileri olacaktır.

Zaman için de gerek akli dengesini kaybetmiş ve genel sağlık durumu bozulmuş bir çok sürücü, hala trafikte büyük bir tehlike oluşturmaktadır. Bunların sağlık raporu istenerek denetlenmesi olumlu görünüyor.

Yeni ehliyet yasasına göre, ehliyet gruplarının çeşitlenecek olması gerekli bir uygulamaydı. Bu şekilde çok çeşitli olan araç türlerine göre ehliyet verilecek. Yeni ehliyet sistemi ve 2019 ehliyet yasası bu şekildedir.

OTOMATİK VİTES EHLİYETİ NASIL ALINIR? ŞARTLARI NELERDİR? FİYATI VE YAŞ SINIR KAÇTIR?

Sürücü kursları yönetmeliğinde yapılan değişikliklerden biri otomatik vitesli araç kullanımıydı. Yönetmelik 5 Aralık 2015 tarihinde yayınlandı ve 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulanmaya başladı. 2019 yılında bir çok sürücü kursu "Otomatik vites ehliyeti" için başvuru almakta, direksiyon eğitimini "Otomatik vitesli araçla" vermekte ve adaylar direksiyon sınavlarına "otomatik vitesli araçla" girmektedir. Sınav ücretleri "Manuel vites ehliyetiyle" tamamen aynıdır.

Eskiden direksiyon sınavına giren adaylar, direksiyon sınavında "Manuel vitesli araç" kullanmak zorundaydı. Alternatif bulunmuyordu. Kimi adaylar sınavlarda çok zorlanmaktaydı. Sürücü adayları direksiyon sınavından başarılı olup "Manuel vites ehliyeti" aldıktan sonra isterlerse "Otomatik vitesli araç" kullanabiliyordu.

Maneul vites ehliyeti mi almak mantıklı yoksa otomatik vites ehliyetimi?

Bir çok sürücü adayının merak ettiği ve en çok tereddüt ettiği konulardan biri "Maneul vites ehliyeti mi" yoksa "Otomatik vites ehliyeti mi" sorusudur.

-Eğer "Maneul vites ehliyeti" alırsanız, ister manuel vitesli araç, ister otomatik vitesli araç kullanabilirsiniz. Manuel vites ehliyeti ikisini de kapsar.

-Fakat "Otomatik vites ehliyeti" alırsanız "Manuel vitesli" araç kullanamazsınız. Sadece "Otomatik vitesli araç" kullanabilirsiniz.

Kendinize şu soruyu sorun. Ömrüm boyunca hep otomatik vitesli araç kullanabilir miyim? Eğer cevabınız evetse "Otomatik vites ehliyeti" için başvuru yapabilirsiniz.

Otomatik vites sınavına girip başarılı olanların ehliyetinde ne yazar?

Yeni sistemle birlikte otomatik şanzımanlı araç ile eğitim alıp sınavda başarılı olanların sertifikalarında "Sadece otomatik araç kullanabilir." yazmaktadır.

B sınıfı maneul veya otomatik vites ehliyeti için masraflar ne kadar?

1- Sürücü kursu ücreti 1750 TL'dir. Şehre göre değişir. (1400-1750 TL arasıdır.)

2- Teorik sınav giriş ücreti 85 TL (Sabit)

3- Direksiyon sınavı giriş ücreti 110 TL (Sabit)

4- Harç ücreti + kart ücreti: 805 TL (Sabit)

2750 TL arası tahmini bir masraf söz konusudur.

Otomatik vites ehliyeti alıp daha sonra manuel vites ehliyete geçiş yapabilir miyim?

Evet istediğiniz zaman manuel vites ehliyeti için başvuru yapabilirsiniz. Sürücü belgesinde sadece otomatik şanzımanlı araç kullanabileceği belirtilenler, manuel vitesli araç kullanmak için ehliyet alabilmeleri için direksiyon eğitimi dersinin yarısına devam ederler.

Örneğin B sınıfı ehliyetinde otomatik şanzımanlı araç kullanabilir ifadesi bulunan bir kişi B grubu(Manuel) kullanabilmek için yeniden direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Teorik sınava tekrar girmeye gerek yoktur. B grubu için 14 saat olan eğitimin yarısını(7 saat) almaları gerekecek.

Otomatik vites ehliyeti ayrı bir sınıf mı? Otomatik vites ehliyeti nasıl anlaşılır?

Otomatik araç kullanacaklar için ekstra bir sınıf bulunmuyor. Başvuracakları ehliyet sınıfında, ehliyet belgesi üzerinde şanzımanlı araç kullanabilir şeklinde ifade bulunacaktır. Örneğin B sınıfı ehliyete başvuran bir kişinin ehliyetinde "şanzımanlı araç kullanabilir" yazacaktır.

Otomatik vites ehliyeti alıp manuel vitesli ehliyet kullanırsam cezası var mı?

Evet cezası var. Yetersiz ehliyet cezası olarak adlandırılmaktadır. 1002 TL(indirimsiz hali) civarıdır. Aynı zamanda kişi aracın sahibi değilse bir o kadar da araç sahibine kesilir. Kişinin ehliyetine de 20 ceza puanı kesilir.

Otomatik vites ehliyeti yaş sınırı kaçtır?

B sınıfı için 18'dir.

DEĞERLENDİRME:

Adayların beklediği bir değişiklikti. Özellikle bayan sürücüler, otomatik araç sürmeye daha yatkın. Sınavlara girerken de otomatik araçla girmeleri işlerini bir nebze kolaylaştıracaktır. Dez avantaj olarak şunu söyleyebiliriz. Otomatik vites ehliyeti alanlar, manuel araç süremeyecek. Sürebilmeleri için teorik sınava girmeksizin, direksiyon sınavı eğitiminin yarısını alarak, direksiyon sınavına girerek ehliyet belgelerini manuel sınıfa dönüştürmeleri gerekecek. Bu durum maliyeti arttıracak.

B SINIF EHLİYET NASIL ALINIR?

Merhaba değerli okurlarımız. Bu yazımızda sizlere B sınıf ehliyet hakkında merak ettiğiniz soruların cevabını vermeye çalışacağız.

B sınıfı ehliyet nedir? B Sınıfı Nasıl Alınır? Hangi Araçları kullanır? Gibi sorularınızın yanıtını vermeye çalışacağız.

Bu yazımız günceldir. 2019'da yapılacak olan değişikliklere göre güncellenmektedir.

B sınıfı ehliyet nedir? B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır?

Bu ehliyet sınıfına sahip olan sürücüler

Otomobil(B)

Kamyonet(B)

Ayrıca:

Traktör(F)

Motor bisiklet(M)

ATV(B1)

kullanacaklara verilen ehliyet çeşididir.

Eğer istenirse bu ehliyet tipinde otomatik vites araç kullanmak için sürücü kursuna başvuru yapılabilir. Bunun avantajı olduğu gibi dezavantajı da var. Özellikle direksiyon sınavlarından gözü korkmuş sürücü adayları otomatik vites ehliyet alma yönünde tercih yapabiliyor. Otomatik vites için başvuru yapacaklar manuel araçları kullanamıyor. Manuel araç kullanabilmek için teorik sınava girmeden sadece diresksiyon eğitimlerini alıp direksiyon sınavına girmeleri gerekecek. Tabi ki masraflı iş.

2019 B sınıfı ehliyet nasıl alınabilir?

2016 Yılı öncesinde taban fiyat uygulaması yoktu. 2016 yılı itibariyle başlayan uygulamayla birlikte bütün sürücü kursları il genelinde aynı fiyatı uygulamak zorunda. 2019 yılında da taban fiyat uygulaması devam etmektedir. Bu nedenle eskiden kriter sürücü kursunun fiyatı iken artık kalitesi ön plana çıkıyor. Mahallenizde, ilçenizde veya ilinizde hangi kursa giderseniz gidin sürücü kursları size aynı fiyatı verecektir. Bu nedenle sürücü kursunu seçerken kalitesini araştırmanızı öneririz. En kurumsal sürücü kursunu seçmeniz faydanıza olacaktır.

B sınıfı ehliyet için gerekli belgeler nelerdir?

Nüfus cüzdanı fotokopisi

Eski sürücü belgeniz varsa fotokopisi

Öğrenim durumunuzu belirten bir belge veya diplomanız

6 Adet Biyometrik fotoğraf

Sürücü olur sağlık raporu (Sağlık ocaklarından Aile Hekimlerinden )

Kan grubu (Sözlü Beyan yeterli)

Adli sicil kaydı beyanı- Sürücü kursunda doldurulacak.

Adres beyanı-Sürücü kursunda doldurulacak.

Sözleşme-Sürücü kursunda doldurulacak.

B sınıfı ehliyet nasıl alınır?

Belgelerinizi hazırlamadan evvel öncelikle sürücü kursuyla görüşmelisiniz. Ödemelerinizi yaptıktan sonra sürücü kursunun vereceği teorik eğitimlere katılacaksınız. Eğitimler sonunda merkezi olarak Ehliyet sınavları yapılmaktadır.

- 50 soru sorulur. Her soru 2 puandır. En yüksek puan yüzdür.

- 35 Doğru cevap vermek gerekir. Yanlışlar doğruyu götürmez.

- Bu sınava katılıp 70 puan almalısınız.

- Sınav 1 saat sürer.

- 14 Saat direksiyon dersi alınır.

Not: Daha önce ehliyet belgesine sahip olanlar direksiyon eğitimlerini alıp direk direksiyon sınavına girerler. Aynı zamanda İlk defa ehliyet alanlar stajyer sürücü olurken, daha önce ehliyeti olanlar stajyer sürücü olmuyor.

B sınıfı ehliyet alma şartları nelerdir?

- En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Fakat ilkokul mezunu olamayanlar halk eğitim merkezlerinde açılan eğitimlere katılarak da alacakları belgelerle ehliyet için başvuru yapabilir.

- 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.

2019 YILI EHLİYET SINIFLARI

- Yeni ehliyet sınıflarındaki en önemli değişiklik, araçlara takılan ek yüklerleilgili yeni düzenlemelerin yapılmış olmasıdır. Belli sınırlar dahilden takılacak römorklara göre ehliyet sınıfları çeşitlenmiştir. Bu kadar ehliyet sınıfı çeşidi olmasının temel sebebi budur.

-Bazı ehliyet sınıflarında yaş sınırları değiştirilmiştir. Bazı ehliyet sınıflarına ise deneyim şartı getirilmiştir.

- Eskiden B sınıfı sürücüler minibüs sürebiliyordu. İlk defa ehliyet alacaklar direk minibüs kullanamayacak ve deneyim şartı aranacak.

- MOPED sürücüleri için yaş sınırı 16'ya düşürülmüştür ve tüm sınıflarMOPED kullanabilecekler. (M sınıfı)

- Motorsiklet grubu eskiden A1, A2 iken yeni düzene göre M, A1, A2 ve Aehliyet sınıfları getirilmiştir.

-H sınıfı ehliyet kaldırılmış olup, kişinin engel durumu ehliyetinde belirtilecektir.

- Otomatik vites ehliyeti getirildi. Böylece ilk defa ehliyet alacaklar dilerlerse otomatik vites ehliyet için başvuru yapabilecek.

YENİ EHLİYET SINIFLARINA GÖRE KULLANILABİLEN ARAÇLAR VE ŞARTLARI

 

EHLİYET YENİLEMEDE YENİ SINIFIM DENGİ NE OLACAK?

Üsteki ve alta ki tabloyu inceleyerek yeni ehliyet sınıflarını hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

TÜM EHLİYET ÇEŞİTLERİ:

M sınıfı sürücü belgesi nedir? M sınıfı sürücü belgesi için yaş sınır kaçtır?

MOPED yani motorlu bisiklet kullanacakları verilecektir. 2, 3 ve 4 tekerlikli olabilir.

Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

Motorbisiklet(MOPED) olarak tanımlanan araçları tüm ehliyet sınıfları kullanabiliyor. Fakat hiç ehliyeti olmayan bir kişi kullanamıyor. Kullanabilmesi için en az M sınıfı ehliyet alması gerekir.

Yönetmelikte:

"Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki tekerlekli motorlu bisiklet şeklinde ifade edilmektedir."

A1 sınıfı sürücü belgesi nedir? A1 için yaş sınırı kaçtır?

2 Tekerlikli motosikletler için:

Silindir hacmi 125 santimetreküpü geçmeyecek.

Güç olarak 11 kv(kilovat) sınır değerini aşmayacak.

Kv/kg oranı 0,1 değerini geçmeyecek şekilde sepetli veya sepetsiz olabilir.

3 Tekerlikli motosikletler için:

Güç sınırı 15 kv(kilovat)’tır.

Yaş sınırı 16 olarak belirlenmiştir.

Aynı zamanda A1 sürücü belgesine sahip olanlar M sınıfına giren araçları da kullanabilir.

Yönetmelikte:

" Silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikleti şeklinde ifade edilir."

A2 sınıfı sürücü belgesi nedir? A2 için yaş sınırı kaçtır?

2 Tekerlikli motosikletler için:

Güç sınırı 35 kv(kilovat)’tır.

Kv/kg oranı 0,2 değerini geçmeyecek şekilde sepetli veya sepetsiz olabilir.

3 Tekerlikli motosikletler için:

Güç sınırı 15 kv(kilovat)’tır.

Yaş sınır 18’dir.

A2 sınıfı sürücü belgesi olanlar M ve A1 sınıfını kapsayan araçları da kullanabileceklerdir.

Yönetmelikte:

"Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, iki tekerlekli motosiklet şeklinde ifade edilir."

A sınıfı sürücü belgesi nedir? A için yaş sınırı kaçtır? Deneyim şartı var mı?

2 Tekerlikli motosikletler için:

Güç sınırı 35 kv(kilovat) üstü olan motosikletleri kullanacaklara verilir. Güç, ağırlık oranı 0,2'yi geçen motosikletler A sınıfına girer.

Sepetli veya sepetsiz olabilir.

İki tekerlekliler için yaş sınırı 20’dir.

3 tekerlikli olup gücü 35 kv(kilovat) aşan motosiklet türleri için de geçerlidir.

Üç tekerlikliler için yaş sınırı 21’idr.

A sınıfı belge alacakların en az iki yıllık A2 sınıfı deneyimlerinin olması gerekmektedir.

Fakat 24 yaşını doldurmuş bir kişi koşulsuz olarak bu ehliyet sınıfı için başvuruda bulunabilir.

M, A1 ve A2 sınıfı araçları kullanabildikleri için her türlü motosiklet ve MOPED’leri kullanabilir. En avantajlı ehliyet sınıfı budur.

Yönetmelikte:

"Gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçen iki tekerlekli motosiklet şeklinde ifade edilir."

Motosiklet ve Moped'lerin Silindir hacmi, Güç, Ağırlık ve Gücün ağırlığınaoranına bakmak istiyorsanız ilgilendiğiniz aracın ürün sayfasında bu değerleri görebilirsiniz. Silindir hacmi cc olarak verilmektedir. Güç değeri kv olarak verilen bir değerdir. Ağırlık kg olarak verilmektedir. Bazı firmalar gücün ağırlığa oranını vermemektedir. Bu durumda Mevcut gücü/ağırlığa bölerseniz sonuç çıkar. Bunun yanında motorların ruhsatlarında bu değerler kalem kalem yazmaktadır. Buradan yola çıkarak da hangi motorun hangi sınıfa girdiğini rahatlıkla anlayabilirsiniz.

B1 sınıfı sürücü belgesi nedir? B1 için yaş sınırı kaçtır?

Normal B grubuyla karıştırılmamalıdır.

Motor gücü 15 kv’yi geçmeyen ve ağırlığı 400 kg’dan fazla olmayan dört tekerlikli motosikletleri kullanacaklara verilir.

Yük taşımacılığında kullanılması durumunda net ağırlığı 550 kg’ı aşmayan dört tekerlikli motosikletleri kapsar.

Elektrik ile çalışanlarda kg hesabında bataryalar dahil edilmez.

Yaş sınır 16’dır ve sadece M sınıfı sürücü belgesiyle kullanılabilecek araçları kullanabilir.

B sınıfı sürücü belgesi nedir? B için yaş sınırı kaçtır? B sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. 2016 Yılı itibariyle B sınıfına başvuru yapanlar ne yazık ki artık minibüs kullanamayacak. Minibüs için önce B grubu ehliyet alıp sonra D1 sınıfı için başvuru da bulunmaları gerekecek. Alt kısımda D1 sınıfı ehliyet ile ilgili bilgi verilmiştir.

Yaş sınırı 18’dir.

M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlik motosiklet ve traktör kullanabilirler.

Azami yüklü ağırlığı 4.250 kg olan birleşik araçları kullanabilirler.

Ehliyetini 2016 yılından önce alan sürücüler otomatik veya manuel araç kullanabiliyor. Fakat 2016 yılı itibariyle sürücü adayları istemeleri halinde otomatik vitesli araç kullanabilmek için sürücü kursuna başvuru yapabilir. Otomatik vites için ayrı bir sınıf yoktur.Sınava otamatik vitesli araçla girer ve başarılı olursa ehliyet belgesinde otomatik vitesli araç kullanabilir yazacaktır. Belirtmekte fayda var bu şekilde ehliyet belgesi alan kişiler manuel araç kullanamazlar.

B sınıfı ehliyet nedir?

BE sınıf sürücü belgesi nedir? BE için yaş sınırı kaçtır? BE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

B sınıfı sürücü belge ile kullanılan araçlarda römorklu yük taşımacılığıyapanlara verilir. Römork veya yarı römorkun yüklü ağırlığının 3.500 kg’ı geçmemesi esastır.

Yaş sınırı 18 olarak belirlemiştir.

M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

B grubu ehliyeti olmayan BE grubuna başvuramaz. B ve BE grubunun yaş sınırı aynı. Bu durumda B aldıktan hemen sonra BE alınabilir. Çünkü yönetmelikte belli bir zaman “deneyim gerekiyor” şartı koşulmamıştır.

C1 sınıf sürücü belgesi nedir? C1 için yaş sınırı kaçtır? C1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

3500’dan, 7500 Kg’a kadar olan çekici ve kamyon kullanacakların alacağı sürücü belgesi çeşididir.

Yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir.

Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B1, B ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C1E sınıf sürücü belgesi nedir? C1E için yaş sınırı kaçtır? C1E sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.

Yaş sınır 18 olarak belirlenmiştir.

Deneyim şartı olarak en az C1 grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B1, B, BE, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C sınıf sürücü belgesi nedir? C için yaş sınırı kaçtır? C sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Kamyon ve çekiciler için geçerlidir.

Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir.

Deneyim şartı olarak en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B1, B, C1 ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

C sınıfı ehliyet

CE sınıf sürücü belgesi nedir? CE için yaş sınırı kaçtır? CE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir. YENİ TIR EHLİYETİDİR.

Yaş sınır 21 olarak belirlenmiştir.

Deneyim şartı olarak en az C grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B1, B, BE, C, C1, C1E ve F sınıfı araçları kullanabilirler.

CE kendi sınıfı içinde en kapsamlı Ehliyet sınıfıdır.

CE Sınıfı Ehliyet

D1 sınıf sürücü belgesi nedir? D1 için yaş sınırı kaçtır? D1 sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır.

Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır.

Yaş sınırı 21’dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B, B1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

D1 sınıfı ehliyet

D1E sınıf sürücü belgesi nedir? D1E için yaş sınırı kaçtır? D1E sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır.

D1’den farkı, minibüslerin 750 KG’ı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir.

Yaş sınırı 21’dir ve en az D1 grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B, B1,BE D1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

D sınıf sürücü belgesi nedir? D için yaş sınırı kaçtır? D sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Otobüs kullanabilmek için gerekli olan ehliyet sınıfıdır.

Yaş sınırı 24’dür ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B, B1, D1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.

D sınıfı ehliyet

DE sınıf sürücü belgesi nedir? DE için yaş sınırı kaçtır? DE sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

D sınıfından farkı, otobüslerin 750 KG’ı geçen römorkları varsa bu ehliyet sınıfını almak gerekir.

Yaş sınırı 24’dür ve en az D grubu ehliyet olması gerekmektedir.

M, B, B1,BE, D, D1, D1E ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler

F sınıf sürücü belgesi nedir? F için yaş sınırı kaçtır? F sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

Traktör kullanacaklara verilir. Eğer normal araçta kullanacaksanız B grubu ehliyet almanızı tavsiye ederiz. Çünkü B sınıfı ehliyet ile de trakttör kullanabilirsiniz.

M sınıfı motor bisikletleri de kullanabilir.

Yaş sınırı 18’dir.

G sınıf sürücü belgesi nedir? G için yaş sınırı kaçtır? G sınıfı belgeye sahip sürücüler hangi araçları kullanabilir?

İş makinesi kullanacaklara verilir. Yaş sınırı 18’dir.

M sınıfı motor bisikletleri de kullanabilir.