NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak  bulunan Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen’in daveti üzerine NEVÜ’yüziyaret eden Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi AkioMiyajima, Eğitim Fakültesinde konferans verdi. Konferansa; Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Fatma Saçlı Uzunöz, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Vedat Aktepe, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Gonca Varoğlu, Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Melek Kaba, akademik ve idari personel ile Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencileri katıldı.
Konferansın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Ayşe Nur Tekmen açılış konuşmasında, Büyükelçi AkioMiyajima hakkında kısa bilgi verdikten sonra Büyükelçi Miyajima’nın ve Japonların, Kapadokya’yı ve Nevşehir’i çok sevdiğini,  Kapadokya’nın ve Nevşehir’in Japonlar için tekrardan gözde bir turizm merkezi haline gelmesi, bunun da ötesinde Japonya ile Türkiye’nin ilişkilerinde Kapadokya’nın merkez bölge olarak hareket edebilmesi arzusu içerisinde olduklarını söyledi.
Miyajima; Türkiye ve Japonya İki Devlet, Tek Yürektir
“21. Yüzyılda Asya ve Japonya” konulu konuşmasında 21. Yüzyılda Japonya’nın Asya’ya bakışı, Japonya’nın dış politikası üzerine konuşma yapan Büyükelçi Miyajima, Türkiye sevgisini “İki devlet, tek yürektir.”  sözüyle pekiştirdi.
Miyajima, “37 yıldır diplomat olarak çalışmaktayım ve 30 yıl önce Türkiye’ye ilk ziyaretim İstanbul’a oldu. 2017 Eylül ayı itibariyle de Türkiye Büyük Elçisi olarak görev yapmaktayım. Türkiye, Japonya’da oldukça ilgi duyulan bir ülke ve ben böyle güzel bir ülkede göreve gelmekten oldukça mutluluk duydum. Türkiye’ye geldiğim günden beri nereye gidersem gideyim, herkes beni güler yüzle ve büyük bir konukseverlikle karşılıyor. Dolayısıyla Türkiye’de olmaktan çok mutluyum ve Türk yemeklerini gerçekten çok seviyorum. Birisi Asya’nın batısında birisi doğusunda olan Türkiye ile Japonya’nın tek yürek olduğunu hissetmekteyim. Başbakanımız ShinzoAbe, 2013 yılındaki Marmaray’ın açılış törenindeki konuşmasında ‘Asya’ya barış ve refah. Türkiye ve Japonya Asya’yı uçuracak iki kanattır’ demişti” dedi.
Japonya’nın Türkiye Büyükelçisi olarak Japonların şu anki Türkiye imajını daha iyi hale getirmeye yönelik çalışmalar içerisinde olduğunu belirten Miyajima “Japonya ve Türkiye arasında başta ekonomi olmak üzere ikili ilişkilere büyük önem veriyoruz. Türkiye’de Japonya’ya ait 200’e yakın şirket bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye ve Japonya tarafından ortak proje ve çalışmalarımız devam etmektedir.” diye konuştu.
Diğer yandan Osmanlı dönemini anlatan ‘Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin  Japoncaya çevrilerek Japonya’da yayınlandığına ve aynı şekilde Türkiye’de ‘Kadın’ ve ‘Anne’ adıyla gösterilen dizilerin Japon dizilerinin uyarlamaları olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Miyajima, Japon televizyon şirketleri ya da yönetmenleri tarafından Kapadokya’da bir dizinin çekilmesi ve bu dizinin de Türk televizyonları ve yapımcıları tarafından tekrar düzenlenip dünyaya yayılmasının başarılı bir proje olacağını ve Türkiye ile Kapadokya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Miyajima: Rüyanız Büyük, Temelleriniz Sağlam Olsun
Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Büyükelçi Miyajima “İki ülkenin dostluğunun da gerçekten iyi olduğunu düşünüyorum ve bu anlamda da Japon Dili öğrencilerinin de Asya üzerine yoğunlaşmalarını umut ediyorum. Ayrıca rüyanız büyük, temelleriniz sağlam olsun. Geleceğiniz hakkında öncelikle büyük bir rüyaya ve hayale sahip olun. Bu rüyanızı sağlam temellere oturtun. Dolayısıyla hayalleriniz, temellerinize ve köklerinize sağlam bağlanmalı. Japoncaya çok büyük önem verin ve çalışın” dedi.
Konuşmalarının ardından katılımcıların sorularını cevaplayan Büyükelçi Miyajima’ya konferans sonunda teşekkür eden RektörBağlı, kendilerine plaket takdiminde bulundu. Japon Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı öğrencilerinin Büyükelçi Miyajima’ya çiçek takdimiyle program sona erdi.