Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Mustafapaşa köyü Ortaokulu Öğrencileri Okçuluk Talimi Yapıyor... 

Ürgüp Mustafapaşa Ortaokulunda öğrenciler, beden eğitimi derslerinde öğretmenleri Vehbi Taşkıran nezaretinde bir ilke imza atarak, tamamen kendi imkanlarıyla hiç bir destek almadan geleneksel sporumuz olan "atlı okçuluk" talimi yapıyorlar.

Ata sporumuz Atlı Okçuluk konusunda eğitim alan Öğrenciler ise, büyük ilgi gösterdikleri okçuluk taliminden çok memnun olduklarını dile getirdiler.

Beden Eğitimi Öğretmeni Vehbi Taşkıran, "Atlı okçuluğu bir silah olarak görmüyoruz. Bunu derin bir felsefesi olan, binlerce yıllık tarihi bulunan bir kültür olarak görüyoruz" dedi. 


Taşkıran, "Osmanlıyı bu günlere getiren savaşlarda kullandığı silahın yani ok ve yayının diğer silahlarla kıyaslanamayacak ölçüde üstün oluşuydu. Birde bunu Türk'ün kanadı yani at sırtında kullandıklarında durdurulamaz birer alp olmuşlardır. Şimdi ise bize unutturulmaya çalışılan özümüz, tarihimiz, kültürümüzü gençlerimize yeniden hatırlatmaya çalışılıyoruz." dedi.

Ürgüp Mustafapaşa Ortaokulu Beden Eğitimi Öğretmeni Vehbi Taşkıran, "İnsanlık tarihine atı ilk evcilleştiren millet olarak adını yazdıran ve bu sayede çok büyük bir hareket kabiliyeti ve güç kazanan Türkler için at, günümüzde dahi kültürün önemli bir parçasıdır. Aynı şekilde ateşli silahların savaşlarda kullanılmaya başlanmasından sonra okçuluğu bir spor dalı olarak ilk defa Osmanlılar uygulamış; Okçular tekkesi ve Okmeydanı gibi kurum ve sahalara önem vererek bu kültürü yaşatmışlardır.

Fürusiye adı ile bilinen cenk sanatlarını (binicilik, okçuluk, kılıç kullanımı, kargı kullanımı) günümüzde tarihi ve kültürel değerler olarak yaşatmak ve spor çerçevesinde uygulamak Türkiye’de malesef dünyanın birçok ülkesinden sonra yeni yeni kıymet görmeye başlamıştır.
Türklere ait bir kültür mirası olan atlı okçuluk, İskit, Avar, Hun gibi Öntürk kavimleri ile başlayıp, Osmanlı döneminde en nitelikli haline ulaşmış bir kültürdür. Son iki asırda kesintiye uğramış olan bu spor, dünyada ve Türkiye’de 21. yüzyıl başlarından itibaren tekrar gelişmeye başlamıştır "dedi.

Taşkıran, "Bizde öğrencilerimize, bu kültürü yaşatmak ve gençlere aktarmak amacı ile böyle bir çalışmayı Güzel atlar diyarı Kapadokya'nın kalbi Ürgüp Mustafapaşa'da başlatmış bulunuyoruz. Türk atçılığının ve cenk sanatlarının dünyada hak ettiği yeri yeniden bulmasını sağlamak, bizim ecdadımıza vefa borcumuzdur" dedi.