Nevşehir İl Müftülüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) iş birliğinde Din görevlilerine seminer düzenlendi.
 
18.10.2016 Salı günü Hacı Pembe Avlanmaz Kur’an İlimleri Merkezinde sabah din görevlilerine ve öğleden sonra da Bayan Kur’an Kursu öğreticilerine seminer düzenlendi. Katılımcılar, Kalın Bağırsak Kanseri, Meme Kanseri, Bilinçsiz Antibiyotik Kullanımı, Brusellozis ve MERS-COV konularında bilinçlendirildi.
 
Seminere, Dr. Esin Yılmaz Aslan, Dr. Celalettin Avcı, Dr. Fatma Büşra Saçlı ve Ebe Ayşe Çetintaş katıldı.   
 
Seminerde konuşan Dr. Celalettin Avcı; “Kanserde erken teşhis son derece önemli. Bu manada verilen seminerlerle din görevlilerimiz ve Kur’an kursu öğreticilerimiz kansere karşı bilinçleniyor” dedi ve erken teşhis için kanser taramalarınızı yaptırın tavsiyesinde bulundu.
 
Dr. Esin Yılmaz Aslan, “Bilinçsiz Antibiyotik Kullanma” konusunda; “Doktorunuzun izni olmaksızın antibiyotik kullanmayın. Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi virüslerle oluşan enfeksiyonlar için antibiyotik almayın. Başkası için reçete edilen antibiyotiği kullanmayın. Bir başkasına iyi gelen antibiyotik sizin için faydasız hatta zararlı olabilir” dedi.
 
MERS-COV hastalığına değinen Dr. Esin; “Hastalığın ana kaynağı ve geçiş yolları tam olarak açıklanamamıştır. Şu an için MERS virüsünün develerden kaynaklandığı ve develerin ara konak olduğu düşünülmektedir. Bugün için deve ile temas, deve çiftliklerini ziyaret, pastörize edilmemiş deve sütü ürünleri veya çiğ ya da az pişmiş et tüketimi riski görülmektedir. MERS hastalığı çoğunlukla Orta Doğu ülkelerinde görülmektedir. Diğer kıtalarda da Orta Doğu ile bağlantısı olan vakalar görülmüştür” dedi.  
 
Dr. Esin, Brusellozis hastalığı konusunda ise; “Halk arasında Peynir Hastalığı olarak bilinen Bruselloz Hastalığının görülme riskinin, peynir yapımının başladığı ilkbahar aylarında daha yüksektir. Bruselloz hayvanlardan insanlara bulaşan ve gelişmekte olan ülkelerde hala yaygın olarak görülen bir enfeksiyon hastalığıdır. Pek çok hayvan türünde ve insanlarda enfeksiyona neden olan hastalığın özellikle koyun, keçi, sığır ve manda gibi evcil hayvanları etkilediğini ve bu hayvanlardan insanlara direkt temasla veya hayvansal ürünlerle indirekt yollarla bulaşmaktadır. Hasta hayvanların idrar, süt ve diğer salgılarında brusella bakterisinin bulunduğunu ve taze peynir, krema, tereyağı ve dondurmanın tüketilmesi gibi değişik yollarla inanlara buluşabilmektedir.   
 
Dr. Fatma Büşra Saçlı konuşmasında, kanserin vücuttaki gelişimi ve hücrelere olan etkilerini anlatarak, hastalığın belirtileri ve korunma yolları hakkında da bilgiler verdi.
 
Seminerler, katılımcıların soru ve görüşlerinin alınması ile sona erdi.