Nitelikli insan kaynağı, sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından birisidir. Nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde ise mesleki ve teknik eğitim yadsınamaz bir öneme haizdir. Kalkınmışlık düzeyi yüksek olan ülkelerin mesleki ve teknik eğitime verdikleri önem, bu yaklaşımı güçlü bir şekilde desteklemektedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de mesleki ve teknik eğitime olan talep, artış eğiliminde olup politikalar bu gerçek göz önüne alınarak belirlenmektedir. 

Bu doğrultuda mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla 02.12.2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile gerekli düzenlemeler yapılmıştır. Düzenlemeler ile aşağıdaki değişiklikler gerçekleşmiştir:
 
1. Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.
2. 3308 sayılı kanuna “staj” ve “tamamlayıcı eğitim” ibareleri eklenerek bu öğrencilerin işletmede çalıştıkları süre boyunca ücret almaları sağlanmıştır.
3. İşveren tarafından çıraklara ve meslek lisesi öğrencilerine ödenecek beceri eğitimi ve staj ücretlerinin 3’te 2’si yani mevcut durumda 420 TL’nin 280 TL’si devlet tarafından karşılanacaktır.
4. Mesleki ve teknik eğitim öğrencilerinin 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu hale getirilmiştir.
5. Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına teknisyen unvanı verilmesi sağlanmıştır.
6. Teknik öğretmen unvanını kazananlara YÖK’ün belirleyeceği mühendislik fakültelerince açılacak tamamlama programlarına katılıp fark derslerini vererek “mühendis” unvanı alma imkânı verilmiştir.
7. Mesleki ve teknik ortaöğretimden mezun olanların meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırılmıştır. Bu uygulamanın yerine üniversiteye geçiş sınav sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen mezunlara meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilecektir.