Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde bulunan fakülteler arasında en fazla bölüm Fen Edebiyat Fakültesinde.

15 ayrı bölümün bulunduğu Fen Edebiyat Fakültesinde; Arkeoloji Bölümü, Batı Dilleri Ve Edebiyatları Bölümü, Biyoloji Bölümü, Çağdaş Türk Lehçeleri Edebiyatları Bölümü, Doğu Dilleri Ve Edebiyatları Bölümü, Eğitim Bilimleri, Fizik Bölümü, Kimya Bölümü, Matematik Bölümü, Moleküler Biyoloji Ve Genetik Bölümü, Psikoloji Bölümü, Sanat Tarihi Bölümü,  Sosyoloji Bölümü, Tarih Bölümü ve Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümü yer alıyor.

Üniversitemiz bünyesinde yer alan fakülteler arasında ikinci en fazla bölümü bulunan fakülte ise Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi. Fakülte bünyesinde; Bilgisayar Mühendisliği Bölümü, Çevre Mühendisliği Bölümü, Elektrik-elektronik Mühendisliği Bölümü, Gıda Mühendisliği Bölümü, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Jeodezi Ve Fotogrametri Mühendisliği Bölümü, Jeofizik Mühendisliği Bölümü, Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü, Malzeme Mühendisliği Bölümü ve Mimarlık Bölümü bulunuyor.

Bu iki fakültenin ardından Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde yer alan fakültelerin bölümleri ise Şöyle sıralanıyor;

Eğitim Fakültesi: Beden Eğitimi Ve Spor Eğitimi, Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Eğitim Bilimleri, Güzel Sanatlar Eğitimi, İlköğretim Bölümü, İlköğretim Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Eğitimi, Özel Eğitim Bölümü, Türkçe Eğitimi ve Yabancı Diller Eğitimi.

Güzel Sanatlar Fakültesi: Görsel İletişim Tasarımı Bölümü, Müzik Ve Sahne Sanatları Bölümü, Resim Bölümü, Seramik Ve Cam Bölümü.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi: İktisat Bölümü, İşletme Bölümü, Kamu Yönetimi Bölümü, Turist Rehberliği Bölümü, Turizm İşletmeciliği Ve Otelcilik Bölümü, Uluslararası İlişkiler Bölümü.

İlahiyat Fakültesi : Din Kültürü Öğretmenliği Bölümü

Turizm Fakültesi : Gastronomi Ve Mutfak Sanatları, Rekreasyon Yönetimi, Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği Bölümü.