Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Mühendislik Günleri’nin on birincisi gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezi Lila Salonda düzenlenen panele: Rektör Yardımcımız Prof. Dr. İlyas Gökhan, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nesimi Aktaş, akademik ve idari personel, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panelde Yrd. Doç. Dr. Aslıhan Erdoğan ‘Çatı ve Teras Bahçeleri’  konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Erdoğan konuşmasında “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızlı nüfus artışına paralel artan kentleşme çeşitli sorunları da beraberinde getirmiştir.  Özellikle kentsel alanlarda arazi rantlarının yüksek düzeyde olması yapılaşmayı artırmakta, bu da açık-yeşil alanların azalmasına, hatta yok olmasına neden olmaktadır.  Açık-yeşil alanlar kentlerin yapay ikliminin iyileşmesine önemli katkıda bulunan, kent ekosisteminin önemli yapı taşlarıdır.  Kentsel açık-yeşil alan sistemlerinin önemli bir bileşeni olan çatı ve teras bahçeleri günümüzde tartışılan bir kavrandır. Şehirlerin %75’i geçirimsiz yüzeylerle kaplıdır ve çatılar bunun önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Kentsel alanlarda kaybedilen doğanın yeniden kazanılması ve ekolojik dengenin sürdürülebilirliği açısından yapı yüzeylerinin bitkilendirilmesi oldukça önemlidir.  Dolayısıyla çatı ve teras bahçeleri göz ardı edilmemesi gereken bir kavrandır” dedi.
‘Besinsel Lif ve İnsan Sağılığı ile İlişkisi’ konusunda katılımcıları bilgilendiren Yrd. Doç. Dr. K. Emre Gerçekaslan “Günümüzde hızlı tüketilen gıdalara (fast food) olan talebin artması ve fiziksel aktivitelerin azalması sebebiyle kalp-damar hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları, bağırsak hastalıkları ve aşırı şişmanlık gibi bazı sağlık sorunları artış göstermiştir. Buna karşın besinsel lifler, bağırsak hastalıklarına (kanser, kabızlık, divertiküloz), kalp damar hastalıklarına, şişmanlığa ve şeker hastalığına karşı sağlık açısından olumlu etkilere sahiptir.  Değişik yaş ve durumlara yönelik tüketim standardı bulunmamakla birlikte 20 yaş üstü yetişkinler için günlük 25-30 g besinsel lif alımı önerilmektedir” diye konuştu.
‘Goji berry (Lycium Barbarum L.-Kurt Üzümü) Yetiştiriciliği’ hakkında bilgi veren Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz “Goji berry, ana vatanı Çin olmakla beraber, Tibet, Himalayalar ve Moğolistan’da yoğun olarak yetiştirilmektedir. Kurt üzümü olarak da adlandırılan goji berry, İngiliz yerel dilinde Goqi – goji haline gelmiştir. Günümüzde insanlar bir meyvenin tadından lezzetinden ziyade sağlık açısından önemine çok önem vermeye başladılar. Goji berry bitkisi kışın yaprağını döken, 1-3 metreye kadar yükselen çok yıllık, çalı formunda üzümsü bir meyvedir.  Genellikle Ağustos - Ekim aylarında hasat edilen meyveler kurutularak; Mayıs aylarında ise taze olarak tüketilmektedir. Buna ilaveten taze yaprakları da sebze olarak tüketilmektedir. İşte tüm bu özelliklerinden dolayı Goji Berry bitkisi, üzümsü meyveler içerisinde popülaritesini hızla artırmaktadır” dedi.
Panelde konuşan Yrd. Doç. Dr. Aslı Özdarıcı Ok ise, ‘Uzaktan Algılamada Görüntüleme (Fotoğraf) Tekniğinin Geçmişten Günümüze Gelişimi’ konusunda katılımcıları bilgilendirdi.  Yrd. Doç. Dr. Aslı Özdarıcı Ok, “Uzaktan algılama, nesnelerle fiziksel temasta bulunmadan herhangi bir uzaklıktan yapılan ölçümlerle nesneler hakkında bilgi edinme bilim ve sanatıdır. Görüntüleme araçları önceleri; balonlar, model roketler, uçurtmalar ve güvercinler iken günümüzde ise, uçaklar, uydular ve İHA’lardır. Bu araçlar günümüzde, doğal afetlerde meydana gelen hasar tespitleri, su kirliliği tahmini, orman yangınlarının tespiti, yerleşim alanlarındaki değişimin izlenmesi gibi bir çok alanda başarı ile kullanılmaktadır” diye konuştu.
Soru-cevap bölümüyle devam eden panel,  konuşmacılara teşekkür belgelerinin takdimi ile son buldu.