Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde madde bağımlılığının zararlarına dikkat çekmek amacıyla ‘Bağımlı Olma, Özgür Ol’ konulu konferans düzenlendi.
Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde Semra ve Vefa Küçük Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ÖZCAN danışmanlığında hazırladıkları konferansa, Nevşehir Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dt. Levent SOYSALDI, Öğr. Gör. Kamuran ÖZDİL, üniversitemiz personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Ayşegül ÖZCAN yaptı. ÖZCAN konuşmasında “Madde kullanımı sadece bugünü değil, yarını da ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Madde bağımlılığını tek bir maddeye indirgemek mümkün değil, aslında madde bağımlılığını tütün, alkol, uçucu madde ve uyuşturucu ile birlikte değerlendirmek lazım. Madde kullanımının birinci hazırlığı ‘Önleme – Koruma’dır. Özellikle buradaki hedef henüz hiç bağımlılık yapıcı madde kullanmamış genç kitleyi korumaktır.  Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM)’in 2012 araştırma verilerine göre 15-64 yaş arası hayatında 1 kez madde bağımlılığı yapıcı madde deneme oranı %2.7’dir. Diğer taraftan ülkemizde sentetik uyuşturucu üretilmiyor, ancak ülkemizin güney ve doğusundaki ülkelerin geçiş güzergahında olması nedeni ile biz bu madde ile hiç tanışmamış genç kitleyi koruma anlamında tedbirler almak zorundayız” dedi.  
Açılış konuşmasının ardından konferans, Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinden Şeyma ŞENER ve Çağrı ÇOŞKUN ‘Yaşam kalitenizi yükseltin, bağımlı olmayın. Sevginin boşluğunu maddeyle doldurmayın’ konulu bilgi şöleniyle devam etti. Bilgi şöleninde; ‘Alışkanlık Nedir?’,  ‘Bağımlılık Nedir?’, ‘Alışkanlık Nasıl Bağımlılığa Dönüşür?’, ‘Bağımlılığın Risk Faktörleri Nelerdir?’, ‘Bağımlılıklarımız Nelerdir?’, ‘Madde Bağımlılığı’, ‘Bağımlılık Belirtileri’, ‘Bağımlılık Süreci’, ‘Madde Kullanmaya Ne Zaman ve Nerede Davet Ederler?’, ‘Kullanan Kişiler Hangi Gerekçelere Sığınırlar?’ ve ‘Bağımlı Kişinin Özellikleri’  hakkında katılımcılar bilgilendirildi.   
Konferans, soru-cevap bölümüyle son buldu.