Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Erzurum Atatürk Üniversitesinde düzenlenen ‘3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Toplantısı’na katılarak Üniversitemizi ve Kapadokya bölgesini tanıtan bir bildiri sundu. 

Türk Üniversitelerinin yanı sıra, Pakistan, Başkurdistan, Bangladeş, Kırgızistan, Azerbaycan, Gürcistan, Hindistan, Moğolistan, Malezya, Kazakistan, Macaristan, Yemen, Bosna, Irak, Kırım, Ukrayna ve Arnavutluk gibi ülkelerden pek çok katılımcının yer aldığı ‘3. Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Konsorsiyumu (ESRUC) Toplantısı’nda konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, bulunduğu bölgeyi kalkındırma noktasında etkin bir güce sahip olan üniversitelerin, üstlenmiş oldukları misyonla topluma öncülük eden kurumlar olduğunu anımsatarak, üniversitelerin bilimden sanata, sağlıktan spora hemen her alanda yaptıkları çalışmalarla toplumun, gelişmesi ve ilerlemesine yönelik güçlü bir ivme kazandırdığını söyledi.

Türkiye ve dünya üniversiteleri arasında yaptığı çalışmalarla, üniversite olma misyonunu layıkıyla yerine getirme çabası içerisinde olan Nevşehir Üniversitesinin de değişen dünya şartlarına hızla adapte olabildiğini belirten Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Nevşehir yöresini hak ettiği gelişme noktasına taşımak için çalışmaları sürdürdüklerini ifade etti.

Nevşehir'de bulunan Kapadokya’nın dünyada merakla takip edilen ve milyonlarca turist tarafından ziyaret edilen bir bölge olduğuna dikkati çeken Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, "Doğa ve insan elinin eşsiz işbirliğiyle ortaya koyduğu, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan, Perslerin gıptayla 'Güzel atlar ülkesi' diye adlandırdığı dünyanın en büyük kültürel miraslarından biri Kapadokya'dır" diye konuştu.

Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Kapadokya bölgesiyle ilgili yapılan araştırmaları ve kültürel miras değerlerini ülke genelinde ve uluslararası platformlarda tanıtmak, bu amaca yönelik periyodik ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlemek ve enstitülerle işbirliği yapmak, bilimsel toplantılar düzenlemek amacıyla Nevşehir Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (NEVKAM) kurulduğunu söyledi.

Araştırma merkezinin, Kapadokya bölgesi eserleriyle ilgili fotoğraf, film ve videoları arşivlemek, planlar, kesitler, gravür ve fotoğraflar eşliğinde yayınlar hazırlamak, bunu bilim dünyasının ve turizm sektörünün bilgisine sunmak gibi faaliyetleri olduğunu anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Filiz Kılıç, "NEVKAM'ın araştırmalarına göre, Kapadokya bölgesinde bugüne kadar 100'den fazla sinema filmi, 200'den fazla tanıtım filmi ve belgesel çekilmiştir. Bu sinema filmleri, tanıtım filmleri, belgeseller ve sözlü tarih araştırmaları NEVKAM Kütüphanesinde arşivlenmektedir" diye konuştu.